CORDAID

Mensen in Nood/Cordaid: 2 miljoen euro voor Bangladesh

PERSBERICHT

Datum: 4 augustus 2004

Mensen in Nood / Cordaid:

Twee miljoen euro beschikbaar voor hulp aan Bangladesh en India

Mensen in Nood/Cordaid stelt twee miljoen euro beschikbaar voor hulp aan Bangladesh en India die getroffen zijn door hevige overstromingen.

Tweederde van Bangladesh is in juli onder water komen te staan door de zwaarste overstromingen in vijftien jaar. Door de aanhoudende moessonregens zijn ruim twintig miljoen mensen dakloos geworden. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh met tien miljoen inwoners, heeft de riolering het begeven, waardoor in sommige wijken het water tot het middel reikt. De kans op epidemieën is groot omdat de hygiëne op veel gebieden tekortschiet.

De noodhulp wordt verleend door lokale hulporganisaties zoals Caritas Bangladesh en Caritas India. Ze geven medische hulp aan de slachtoffers, zorgen voor voedsel, kleding en onderdak en regelen waterzuivering zodat er voldoende schoon drinkwater beschikbaar komt.

Benedict Alo d'Rosario, directeur van Caritas Bangladesh, één van de hulporganisaties waar Mensen in Nood/Cordaid mee samenwerkt: 'In de afgelopen 24 uur hebben achtduizend kinderen en vrouwen dysenterie of diarree opgelopen. In totaal hebben meer dan honderdduizend mensen in Bangladesh last van diarree. Medicijnen, schoon drinkwater en voedsel hebben we op dit moment het hardst nodig.'

De lokale organisaties treffen ook al maatregelen voor de wederopbouw. Veel huizen, scholen en gezondheidscentra zijn verwoest door de overstroming en moeten weer opgebouwd worden. Daarnaast verstrekt Mensen in Nood/Cordaid leningen aan mensen zodat ze bijvoorbeeld landbouwmaterialen en vee kunnen kopen en weer voor eigen inkomsten kunnen zorgen.

Ondanks dat de ramp zich al eind juni ontspon, trok Caritas Bangladesh pas recentelijk aan de bel voor extra ondersteuning. d'Rosario: 'Bangladesh heeft natuurlijk elk jaar te maken met wateroverlast. In de loop der jaren hebben we steeds beter geleerd daarmee om te gaan. Zo proberen we onze huizen 'rampbestendig' te bouwen en ze bijvoorbeeld op hooggelegen plaatsen neer te zetten. Aanvankelijk waren er overstromingen in maar vijftien districten, maar doordat de regen aanhield breidden de overstromingen zich uit. Nu zijn meer dan 35 miljoen mensen getroffen en zijn er al meer dan zeshonderd doden. We hebben nu de hulp van Mensen in Nood/Cordaid hard nodig.'

Noot vooor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Mariska Smolders, persvoorlichter Mensen in Nood/Cordaid. Tel 070 3136 222 of 06 5342 8003. Voor interviews uit het rampgebied kunnen we u in contact brengen met Benedict Ala d'Rosario, directeur van Caritas Bangladesh.

van bovenstaand bericht.


04 aug 04 09:13