Gemeente Alkmaar


Veilig zwemmen in gecontroleerd zwemwater

4 augustus 2004

Het warme weer nodigt veel mensen uit tot een frisse duik. Maar let op: wie gaat zwemmen, doet er goed aan na te kijken of het water waar hij zwemt behoort tot het door de Provincie aangewezen én gecontroleerde zwemwater.

In sommige open waterpartijen in woonwijken, zoals in het water in Vroonermeer-Zuid of de Oudieplas, wordt gezwommen. Dit water is niet aangewezen als zwemwater. Er wordt dus ook niet gecontroleerd of het water voldoet aan de eisen die aan zwemwater worden gesteld. Daarom kan het water bijvoorbeeld blauwalg bevatten. Toch zwemmen in dit water kan jeuk of misselijkheid veroorzaken. Om mensen hiervoor te waarschuwen plaatst de gemeente onder andere bij het water in Vroonermeer bordjes.

Wie verkoeling wil zoeken in het water, kan in Alkmaar onder andere terecht bij het Geestmerambacht of het Alkmaardermeer. Meer plekken met gecontroleerd zwemwater in de provincie Noord-Holland staan op de website www.noord-holland.nl. Er kan ook gebeld worden met de zwemwatertelefoon van de Provincie: 0800 9986734.

Wie toch in water heeft gezwommen dat niet tot het aangewezen zwemwater behoort, moet in ieder geval een douche nemen. Bij jeuk of misselijkheid is het verstandig de huisarts te raadplegen.

4 augustus 2004