Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200301656/1
Hoger beroep, ingesteld door Roem van Yerseke B.V., in verband met het besluit van de staatssecretaris van Financiën dat deze op verzoek van de fiscale autoriteiten van België inlichtingen heeft verstrekt over leveringen door Roem van Yerseke aan Belgische afnemers en over de facturering ervan. De rechtbank in Middelburg heeft in februari 2003 een eerder beroep van Roem van Yerseke ongegrond verklaard. Het bedrijf voert aan dat de rechtbank heeft miskend dat het de staatssecretaris is die de rechtmatigheid van het verzoek van de fiscale autoriteiten van België en de beslissing om de inlichtingen te verstrekken aannemelijk moet maken. Deze is daar volgens het bedrijf niet in geslaagd, omdat de staatssecretaris het bedrijf zelf geen inzage hierin heeft willen verschaffen. Roem van Yerseke voelt zich door deze weigering in haar processuele positie geschaad.


* 200305641/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Groot Hinkeloord van de gemeente Wageningen. Het plan voorziet in een actuele regeling voor het gebied dat wordt omsloten door de generaal Foulkesweg, de Hesselink van Suchtelenweg, het Bergpad en de bebouwing aan de Nassauweg in de kern Wageningen. Met het plan beoogt de gemeenteraad de herontwikkeling van dit gebied mogelijk te maken en recht te doen aan de monumentale bebouwing ter plaatse alsook de aanwezige cultuurhistorische en landschappelijke waarden te beschermen. In beroep is aangevoerd dat de provincie ten onrechte goedkeuring heeft verleend aan de bestemming Park en arboretum,omdat onvoldoende onderzoek is gedaan naar voorkomende diersoorten en omdat het plan niet voorziet in beschermende maatregelen voor deze dieren. Aan de bestemming Kantoren en maatschappelijke doeleinden op de plaats van voormalige proefvakken heeft het college van gedeputeerde staten van Gelderland juist goedkeuring onthouden. Tegen deze onthouding maakt een bouwbedrijf bezwaar. Het bedrijf voert onder meer aan dat de proefvakken geen monumentale waarden vertegenwoordigen.


* 200308107/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan Afvalzorg Depomie B.V. voor het veranderen van een afvalstortplaats aan de Kemphaanweg in Almere. Deze verandering heeft onder meer betrekking op een uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten, waaronder het los storten van asbesthoudende bulkmaterialen. Als bezwaar wordt aangevoerd dat de vergunning niet had mogen worden verleend, omdat het bedrijf de veiligheidsvoorschriften niet zal naleven. Verder is aangevoerd dat in de vergunning de eis had moeten worden gesteld dat uitsluitend asbesthoudend bulkmateriaal afkomstig uit de provincie Flevoland en uit het Gooi geaccepteerd mag worden. Ook zijn degene die tegen de milieuvergunning in beroep komen, van mening dat er een deugdelijke controle- en meetsysteem had moeten worden voorgeschreven voor het monitoren van de concentratie asbestdeeltjes in de lucht.


* 200400135/1
Hoger beroep in verband met het bevel van de burgemeester van Den Haag om een coffeeshop in Den Haag voor een periode van negen maanden te sluiten. De burgemeester heeft tevens de gedoogbeschikking voor de verkoop van softdrugs in deze coffeeshop ingetrokken. De exploitant van de coffeeshop keert zich tegen de uitspraak van de rechtbank van november 2003, waarin de rechtbank overweegt dat de burgemeester op grond van de rapportage van de Politie Haaglanden terecht heeft vastgesteld dat op 14 mei 2002 de gedoogvoorwaarden voor de verkoop van softdrugs zijn overtreden en dat het hierdoor niet van belang is dat de aanwezigheid van minderjarigen op 10 september 2001 en 4 november 2001 niet onomstotelijk is vast komen te staan.


* 200400153/1
Hoger beroep in verband met het bevel van de burgemeester van Den Haag om een koffiehuis in Den Haag voor een periode van twaalf maanden te sluiten. Centrale vraag in dit geschil is of de burgemeester zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat een schietincident dat op 26 augustus 2002 in of in de directe omgeving van het koffiehuis heeft plaatsgevonden, in directe relatie met het koffiehuis staat. De rechtbank heeft in de uitspraak van 27 november 2003 deze vraag bevestigend beantwoord op grond van de opgemaakte politierapportages en getuigenverklaringen. De exploitant van het koffiehuis is het niet eens met deze uitspraak, omdat de rechtbank volgens hem verwijst naar anonieme verklaringen.


* 200402029/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het uitwerkingsplan 53e gedeeltelijke uitwerking vanhet bestemmingsplan Rietlanden van de gemeente Emmen. Het uitwerkingsplan voorziet in de bouw van een schoolgebouw voor de Jenaplanschool De Regenboogmet 11 lokalen en een ruimte voor buitenschoolse opvang aan het Zwaluwenveld in de wijk de Rietlanden ten zuiden van de kern van Emmen. Degenen die tegen deze goedkeuring in beroep zijn gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, betwisten de locatiekeuze. Zij vrezen daarnaast aantasting van het uitzicht, verkeersonveilige situaties en geluidoverlast van spelende kinderen op het schoolplein.