GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 augustus 2004 17:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks pleit voor druk op Rwandese regering

( 4 augustus 2004)

Kamervraag
GroenLinks maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Rwanda. Het land ontwikkelt zich steeds meer richting een dictatuur en draagt bij aan de burgeroorlog in Congo. De fractie vraagt de regering druk uit te oefenen en de relaties met het land te bezien.

Ineke van Gent
Farah Karimi


---------

Vragen van de leden van Gent en Karimi (GL) aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse zaken over de zorgelijke ontwikkelingen in Rwanda 4 augustus 2004


1. Bent u op de hoogte van de beschuldigingen aan het adres van de Rwandese regering, geuit in het VN rapport inzake de naleving van het wapenembargo voor Congo, waarin gesteld wordt dat Rwanda het embargo schendt en opstandelingen in Congo steunt ? Zo ja, heeft u dit aan de orde gesteld in uw contacten met de Rwandese regering?


2. Bent u in het bezit van het rapport van de Rwandese parlementaire commissie die onderzoek deed naar het voortbestaan van de genocide-ideologie (door de Rwandese regering veronderstelde ideologie die de haat van Hutu's jegens de Tutsi's aan zou wakkeren en daarmee zou aanzetten tot volkerenmoord)?
3. ?
Hoe beoordeelt u het feit dat beschuldigingen worden geuit aan het adres van een breed scala aan vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, inclusief mensenrechtenorganisaties en internationale hulporganisaties en waarin tevens expliciet kritiek wordt geuit op de Nederlandse ambassade die de beschuldigde organisaties zou steunen?


4. Wat heeft u gedaan met de conclusies uit het rapport van het Rwanda Monitoring Project, gedragen door Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, dat een zeer kritisch geluid liet horen over de ontwikkelingen in Rwanda in 2003 op gebied van de mensenrechten en democratisering in Rwanda? Hoe beziet u de ontwikkelingen in Rwanda inzake de burgerlijke en politieke rechten van de mens?


5. Wat zou de consequentie zijn voor de Nederlandse ontwikkelingsrelatie met Rwanda indien de Rwandese regering de parlementaire aanbevelingen met harde conclusies ove de rol van de Nederlandse ambassade overneemt?


6. Wanneer kan de Tweede Kamer de evaluatie tegemoet zien van naleving van de ijkpunten in het Memorandum of Understanding met Rwanda over 2003?


7. Vindt er afstemming plaats tussen uw ministerie en de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) inzake PSOM subsidieverstrekkingen voor Rwanda? Zo ja, wat is uw oordeel, met het oog op bovengenoemde ontwikkelingen in Rwanda, over het feit dat Rwanda onlangs op de lijst is gezet van landen die een extra kans krijgen om in aanmerking te komen voor PSOM subsidies?


8. Kunt u informatie verschaffen over eventueel in aantocht zijnde contracten waarbij de Nederlandse overheid een belangrijke en/of bemiddelende rol speelt?


9. Bent u bereid stappen te nemen, eventueel in het licht van het Nederlandse EU voorzitterschap, om te bevorderen dat er een krachtig signaal van de EU uitgaat richting de Rwandese regering dat de gedane beschuldigingen in het rapport onacceptabel zijn, dat Rwanda zijn gedrag ten aanzien van het wapenembargo voor Congo en de mensenrechten in eigen land moet beteren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar denkt u aan?


10. Bent u bereid de toekenning van PSOM-subsidies ter discussie te stellen in het licht van de bovengenoemde zorgelijke opstelling van de Rwandese regering inzake de analyse van het voortbestaan van de genocide-ideologie, de rol in Congo en de binnenlandse mensenrechten?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -