Ingezonden persbericht


Reactie op bericht Sigarenboer voor rechter wegens foto van 'dief'

Reactie van het PlatformDetailhandel n.a.v. ANP-bericht 243 Sigarenboer voor de rechter wegens foto van "dief"

Het PlatformDetailhandel beschouwt de actie van de winkelier als een noodmaatregel, kennelijk is sprake van een ernstige situatie die de winkelier dwingt tot deze vergaande maatregel. Winkeliers worden gedwongen om voor eigen rechter te spelen, dit vindt het Platform een ongewenste situatie.

Het is belangrijk dat politie en justitie dit goed oppakken en hard optreden tegen veelplegers die verantwoordelijk zijn voor 60% van de agressie tegen het winkelpersoneel.

Het PlatformDetailhandel bepleit de inzet van winkelverboden tegen veelplegers, daarover is overleg gaande met minister Donner van Justitie. Minister Donner heeft de Tweede Kamer toegezegd dat op zeer korte termijn een landelijk uniforme aanpak komt voor winkeliers en justitie om gericht winkelverboden in te zetten.

Om het winkelverbod te handhaven pleit het PlatformDetailhandel voor een landelijk smoelenboek, beheerd door de overheid, met foto's van veelplegers die door winkeliers en personeel kan worden ingezien.

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.