Ingezonden persbericht

Amsterdam 24-06-2004

Pluk de Nacht

5 augustus- 29 augustus 2004

Het Stenen Hoofd, Amsterdam

www.plukdenacht.nl

2e editie van het gratis Openlucht Filmfestival Pluk de Nacht komt eraan!

Net als vorig jaar vindt op het Stenen Hoofd te Amsterdam het gratis Openlucht Filmfestival Pluk de Nacht plaats. Na de succesvolle, charmante en zwoele editie 2003, gaan we dit jaar door waar we vorige zomer zijn opgehouden, met een nieuwe programmering van internationale speelfilms die de Nederlandse bioscoop niet gehaald hebben.

NIEUW DIT JAAR:

· In plaats van twee filmavonden per week, zijn er nu vier avonden per week, vier weken lang. Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 5 augustus t/m 29 augustus kun je terecht op het Stenen Hoofd tussen 12.00 uur 's middags en 0.30 uur 's nachts voor een drankje aan de bar, bij diverse eetgelegenheden en natuurlijk plaats nemen voor de openlucht bioscoop. De toegang is weer, net als vorig jaar, vrij!

· De films zijn dit jaar niet alleen op het Internationaal Film Festival Rotterdam geselecteerd, maar o.a. ook tijdens het Internationaal Film Festival Berlijn en het Internationaal Film Festival Cannes.

· Overdag is er een speciale kinderfilmprogrammering in de Romneyloods, en op de zondagen zullen er allerlei kinderactiviteiten plaats vinden. Daarnaast is er een korte filmprogrammering vooraf aan de hoofdfilm.

De films

De programmering bestaat net als vorig jaar uit bijzondere internationale speelfilms die de nationale bioscoopdoeken ten onrechte niet hebben gehaald. Films die de dupe werden van het doekentekort of voor een reguliere distributie te riskant werden geacht. In 2003 zijn er onder andere films uit Australië, België, de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië en Finland vertoond.

Twee bijzondere films uit de programmering van 2004:

Dandelion (Mark Milgard - Verenigde Staten - 2004)

Een jongen en een meisje, een ongeluk en overal de eeuwig wuivende korenvelden
van Idaho. Dandelion is een dromerig relatiedrama dat doet denken aan werk van Jarman en Wenders. Overtuigende acteerprestaties en adembenemend mooi camerawerk bezorgde de debuutfilm bij de publieksenquête van het Rotterdam Filmfestival een elfde plek.

Four Shades of Brown (Tomas Alfredson - Zweden - 2004)

Een gitzwart epos vol afwijkend gedrag, disfunctionele families en absurde Scandinavische humor. Meer dan drie uur lang legt de film de moderne maatschappij en het menselijk tekort onder het vergrootglas, en dan is er ook nog troost. Grappig en ongekend tragisch, een van de beste Zweedse films in jaren.

Houd www.plukdenacht.nl in de gaten voor de rest van de programmering!

De locatie

Het Stenen Hoofd is een voormalig havenhoofd aan de Westerdoksdijk, naast de Graansilo. Hoewel deze locatie een culturele bestemming heeft gekregen wil het Amsterdams grondbedrijf het terrein veranderen in een bouwopslagplaats. Dit terwijl er voor de komende jaren een veelheid aan activiteiten op het terrein gepland zijn. Samen met stichting het Stenen Hoofd wil stichting Pluk de Nacht laten zien hoe uniek en fantastisch deze locatie is en haar voor de stad en haar bewoners behouden.

De toegang

Wederom is het Pluk de Nacht festival VRIJ toegankelijk. Dit sluit aan bij het open karakter van de lokatie en de uitgangspunten van het festival. Bovendien zijn de films die vertoond worden bij weinig mensen bekend en wordt zo de financiële barrière om zonder voorkennis films te kijken weggenomen.

Het publiek

Film kijken in de openlucht is een prettig tijdverdrijf op warme zomeravonden.

In tegenstelling tot de bewoners van Berlijn, Antwerpen of Rome is dit voor Amsterdammers een relatief schaars fenomeen. Het publiek waar het festival zich op richt loopt uiteen van buurtbewoners en recreanten tot film- en cultuurliefhebbers.

Pluk de Nacht Openlucht Filmfestival 2003

Op het Stenen Hoofd verzamelden zich in de zomer van 2003 tijdens vier weekenden 3000 mensen bij de invallende schemering rondom een torenhoog filmscherm (12 bij 7,5 meter). De toegang tot deze openluchtbioscoop aan het water was gratis. De unieke locatie was voorzien van een restaurant, bar en een nachtclub. De artistieke omlijsting werd gevormd door een mix van korte films, VJ beelden en zomerse deuntjes van diverse DJ's. Al deze factoren droegen bij tot een bijzonder festival dat een maand lang een verzamelpunt voor cultuurliefhebbers werd.

De organisatie

Stichting Pluk de Nacht is een non-profit organisatie die op verschillende plaatsen binnen Amsterdam culturele evenementen organiseert. In het centrum van deze evenementen ligt het medium film. De stichting vond zijn oorsprong in een initiatief om in bioscoop 'The Movies' het verdwijnen van de nachtfilm te voorkomen. De stichting probeerde met deze nachtvoorstellingen een publiek te bedienen door films te laten zien die om verschillende redenen buiten het reguliere filmaanbod vielen. Deze voorliefde voor bijzondere films en de behoefte om deze met een zo groot mogelijk publiek te delen, resulteerden in augustus 2003 tot de organisatie van een uniek openlucht filmfestival aan de oevers van het IJ.

Dit project is een samenwerkingsverband tussen stichting Pluk de Nacht en Stichting Het Stenen Hoofd. Beide organisaties hebben zich in 2003 als doel gesteld om het festival jaarlijks terug te laten keren. Verder participeren in het project bioscoop The Movies (logistieke steun en personeel), Internationaal Filmfestival Rotterdam (advies) en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (subsidie).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jurriaan Esmeijer: 0655330646

Henne Verhoef: 0642090690

Op www.plukdenacht.nl kunt u onze brochure en (highres) beeldmateriaal downloaden