DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Dierenbescherming: 'besmet' minister Veerman met konijnenvirus

Dierenbescherming roept op: 'besmet' minister Veerman met konijnenvirus

Den Haag, 5 augustus 2004 - De Dierenbescherming geeft vandaag het startschot voor een publieksactie om het konijn het redden. Op haar website, www.dierenbescherming.nl, roept de organisatie iedereen op om landbouw minister Veerman massaal te 'besmetten' met het konijnenvirus. De Dierenbescherming hoopt met deze actie minister Veerman te overtuigen om per direct te stoppen met de jacht op konijnen. Een belangrijk signaal aan de minister, die deze week aankondigde, dat hij zich aan het beraden is of de konijnenjacht komend jachtseizoen aangepast moet worden, nu een besmettelijk konijnenvirus in Nederland huis houdt. De Dierenbescherming hoopt dat het publiek massaal reageert en Veerman een 'virus-alert' stuurt om het konijn te redden.

De konijnenpopulatie loopt al lange tijd dramatisch terug als gevolg van de besmettelijke virusziekte VHS (Viraal Heamorrhagisch Syndroom). Op veel plaatsen in ons land is het dier zelfs totaal verdwenen en op dit moment is er nog geen spoor van herstel van de populatie. Het Nederlandse konijn is met recht 'het haasje'. Deze ontwikkeling heeft niet alleen grote gevolgen voor de konijnen zelf, maar ook voor andere dieren zoals haviken en buizerds, die grotendeels van konijnen als prooi afhankelijk zijn. Ondanks deze zorgwekkende situatie gaat de jacht op konijnen gewoon door en worden er in het jachtseizoen nog steeds jaarlijks zo'n 10.000 konijnen voor het plezier gedood. Daarnaast worden er ook nog eens duizenden konijnen afgeschoten onder het mom van schadebestrijding. De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat minister Veerman hier niets aan doet door de vrije bejaging van konijnen te verbieden. Immers, afschot in het kader van 'schadebestrijding' is een wassen neus: als er (bijna) geen konijnen meer zijn, kunnen ze ook geen schade veroorzaken! Herhaalde verzoeken van de Dierenbescherming en andere organisaties ten spijt, wil de minister tot op heden niet overgaan tot het verbieden van de vrije jacht op dit geplaagde dier. Met het jachtseizoen in aantocht (15 augustus) vindt de Dierenbescherming dat de jacht op konijnen direct verboden moet worden

'Virus-alert' voor het konijn!
Minister Veerman weet dat het heel slecht gaat met het konijn in Nederland. Toch is hij er nog niet van overtuigd dat een jachtverbod de juiste weg is. Hij heeft het Faunafonds inmiddels om advies gevraagd; wat daar uitkomt is niet duidelijk. De Dierenbescherming vindt dat plezier en ontspanning van jagers geen reden kan zijn om dieren die met uitsterven worden bedreigd te doden! Daarom geven wij de minister een 'virus-alert' door hem met klem te vragen om tijdens het jachtseizoen een verbod op de konijnenjacht in te stellen. Ook doen we een dringend beroep op de minister om konijnen van de landelijke vrijstellingslijst te halen zodat ze niet lukraak bejaagd kunnen worden onder het mom van 'schadebestrijding'. Om de druk op de minister te verhogen hoopt de Dierenbescherming op een massale reactie vanuit het publiek. Iedereen wordt opgeroepen om vanaf www.dierenbescherming.nl een 'virus-alert' te sturen. Hopelijk raakt minister Veerman 'besmet' en redt hij het konijn.


- einde bericht -