Politie Friesland

Politieberichten 4/8 (13.00 uur) t/m 5/8 (07.00 uur)

Fryslân 05-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Drachten: zakkenrollerij
Woensdag omstreeks 09.00 uur werd uit een fietstas van een 40-jarige inwoonster van Drachten een portemonnee gerold. De fiets stond bij een tankstation aan de Stationsweg.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Woensdag omstreeks 13.50 uur had een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden even zijn bestelbus geparkeerd op de Grote Hoogstraat. Hij is even weg geweest en toen hij weer bij de bus kwam zat er een vreemde man in de bus. Deze stapte uit en liep snel weg. Een autoradiofrontje lag op de bank en er was gepoogd om de autoradio eruit te halen, wat niet is gelukt. Twee getuigen zagen dit en liepen de dader achterna. Op de Nieuwestad kon de dader aangehouden worden. Bleek een 38-jarige inwoner van Franeker te zijn. Dader overgebracht naar het bureau.

Drachten: diefstal motorboot
Tussen zondag 18 juli en woensdag 14.00 uur werd een motorboot weggenomen. Deze lag op de Steven bij een bedrijf. Het betreft een unieke boot. Merk Bayliner type: Tropical en grijs van kleur. Het is een open boot met een lengte van 6 meter( een soort consoleboot) Achter de boot hing een 90 pk buitenboordmotor. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Drachten.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 15.40 uur werd bij een bedrijf aan de Dracht door personeelsleden een 35-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij hadden gezien, dat deze persoon vergezeld was van een lange man. Deze pakte twee dozen en zette die op de fiets van de 35-jarige en pakte toen zijn eigen fiets. Toen ze weg wilden rijden werden ze hierover aangesproken. De lange man wist te ontkomen. De 35-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een verder onderzoek zal worden ingesteld. De 35-jarige is tevens in verzekering gesteld. Aangifte werd gedaan door een 59-jarige inwoner van Heerenveen.

Lemmer: winkeldievegge aangehouden
Woensdag omstreeks 18.00 uur werd in een warenhuis aan de Tramweg een 41-jarige inwoonster van Lemmer aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had drie kledingstukken weggenomen.

Franeker: mishandeling en belediging politieambtenaar
Woensdag omstreeks 18.40 uur liepen een drietal politiemensen op de Voorstraat richting bureau. Op een gegeven moment kwam er een jongen op een van de politiemensen aanlopen en begon hem te beledigen en gaf onmiddellijk een vuiststomp op de linkerarm van de politieman. Hierop werd de dader, een 27-jarige inwoner van Franeker aangehouden en overgebracht naar het bureau en onmiddellijk in verzekering gesteld.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
(Plaats, straat, datum, personalia, promillage en bijzonderheden) Franeker, Harlingerweg, woensdag 19.55 uur, 36-jarige automobilist uit Marssum, 370 ug/l, rijverbod 3 uur.
Franeker, Harlingerweg, woensdag 21.25 uur, 56-jarige automobilist uit Makkum, 520 ug/l, rijverbod 5 uur.
Drachten, Voermanspad, woensdag 22.10 uur, 44-jarige automobilist uit Drachten 390 ug/l, rijverbod 3 uur, was in eerste instantie na een aanrijding doorgereden en kwam even later weer langs en kon worden gecontroleerd.
Franeker: Hertog van Saxenlaan, woensdag 22.50 uur, 40-jarige automobilist uit Franeker, 375 ug/l, rijverbod 3 uur.
Lemmer, Lemsterpad, 23-jarige automobilist uit Delfstarhuizen, 475 ug/l, rijverbod 4 uur, Probeerde in eerste instantie te ontkomen en reed een industrieterrein op, waar hij werd aangehouden.
Heerenveen, Trekker, 42-jarige automobilist uit Heerenveen, donderdag 00.50 uur, 260 ug/l, rijverbod 1 uur

Grou: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 20.00 uur werd door winkelpersoneel van een supermarkt aan de Gedempte haven een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een fles alcoholhoudende drank weggenomen.

Leeuwarden: winkeldievegge aangehouden
Woensdag omstreeks 20.00 uur werd in een supermarkt aan de Bilgaardpassage een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had 5 flesjes cola en twee tijdschriften weggenomen.

Harlingen: eenvoudige mishandeling
Woensdag omstreeks 19.15 uur werd melding gemaakt dat de havenmeester mishandeld zou zijn door een passant. De passant, een 69-jarige inwoner van Hilversum had zijn boot in de haven aangelegd. Hij moest liggeld betalen en hij was het er niet mee eens. Hij vond het bedrag te hoog. Hierop pakte hij de havenmeester, een 63-jarige inwoner van Harlingen stevig bij de arm. Er ontstond een kleine worsteling en men kwam op de grond terecht. De Marechaussee had inmiddels de dader aangehouden. In de loop van de dag komt de 63-jarige zijn verhaal doen.

Ureterp: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 20.15 uur reed een 13-jarige meisje uit Drachten met een paar anderen over de Feart en reden in de richting Hegebrachtsterleane. Bij de kruising staken de voorste twee over en toen het 13-jarige meisje overstak werd zij aangereden door een 60-jarige automobilist uit Frieschapalen. Hij kon een aanrijding niet meer voorkomen Per ambulance is het 13-jarig meisje overgebracht naar Nij Smellinghe. Zij had armwonden en blijft een nacht ter observatie.

Munein: rijden tijdens ontzegging
Woensdag omstreeks 19.50 uur werd op de Dokter Kijlstraweg een 58-jarige automobilist uit Rinsumageest gecontroleerd. Het bleek, dat hij reed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Grou: te snel varen en verzet.
Woensdag omstreeks 20.25 uur werd geconstateerd dat een 36-jarige inwoner uit Houtingahage te snel voer op het Pikmeer. Toen de man werd aangesproken om te stoppen, negeerde hij dit en voer verder. Uiteindelijk is de man in de haven van Terherne aangesproken en aangehouden. Hij verzette zich enigszins en beledigde de politie. Hij zou harder als 40 km per uur hebben gevaren. Hij is overgebracht naar het bureau voor verhoor.

Drachten: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 11.40 uur werd op het Ureterpvallaat een 44-jarige automobiliste uit Drachten gecontroleerd. Zij bleek te rijden, terwijl zij geen rijbewijs heeft.

Buitenpost: wildplasser en verzet
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd op de Parklaan een 24-jarige inwoner van Kollum aangesproken over zijn gedrag. Hij was in een tuin aan het plassen. Hij wilde eerst zijn naam niet opgeven en ging vervolgens de politieambtenaren te beledigen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Terwijl hij werd aangehouden, moest een 22-jarige inwoner van Zwaagwesteinde zich ermee gaan bemoeien. Hem werd gevorderd zich te verwijderen, wat hij niet deed. Dus ook hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Verbaal zal worden opgemaakt.

Heerenveen: vernieling of voorbereiding diefstal
Woensdag omstreeks 14.00 uur werd medegedeeld dat een drietal knapen in een winkel aan de Houtdraaier een draad van een alarminstallatie in de winkel hadden doorgeknipt. Of het is vernieling of een poging tot diefstal. Ze waren weggereden in een auto. Deze kon omstreeks 15.20 uur gesignaleerd worden op de Rijskweg A32 onder Oldeholtwolde. De drie inzittenden, een 18-jarige en een 22-jarige, beiden uit Heerhugowaard en een 18-jarige inwoner van Alkmaar zijn ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 37-jarige medewerker van de zaak uit Heerenveen.