Stadsdeel Amsterdam-Noord

Stadsdeel reageert op ontwerp voor uitbreiding Coentunnel

Rijkswaterstaat heeft op 26 mei 2004 het Ontwerp Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel vrijgegeven voor inspraak. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord dringt in haar reactie aan op spoedig overleg over schadecompensatie met de gebruikers van het Sportpark Melkweg, waarvan een deel wordt aangekocht voor de uitbreiding van de Coentunnel. Verder meent zij dat het bestaande viaduct over de Coentunnelweg - indien technisch mogelijk moet worden behouden en uitgebreid. Zodat het in de toekomst gebruikt kan worden voor de wegverbinding naar Zaandam Oost. Daarnaast wijst zij op het ontbreken van een ecologische passage in het plan en hoe aan natuurcompensatieverplichtingen voldaan kan worden door groeninvesteringen binnen het stadsdeel.

De ministers van VROM en Verkeer & Waterstaat maakten vorig jaar najaar bekend defintief gekozen te hebben voor de meest milieuvriendelijke variant voor de uitbreiding van de Coentunnel. In het ontwerp dat nu ter inspraak ligt is deze variant gedetailleerder uitgewerkt. Hierbij zijn de ruimtelijke effecten voor mens en milieu in aangrenzende gebieden onderzocht. De wettelijk vereiste maatregelen om nadelige effecten op te heffen of te verzachten zijn in het ontwerp opgenomen.

Eerder dit jaar heeft stadsdeel Amsterdam-Noord al te kennen gegeven dat geluidwerende maatregelen noodzakelijk zijn bij het Coentunnelcircuit, ter hoogte van de Oostzanerdijk. Deze maatregel is in dit ontwerp tracébesluit opgenomen.

Het is nu aan burgers, maatschappelijke organisaties, betrokken gemeenten en stadsdelen om te beoordelen of Rijkswaterstaat dit werk naar behoren heeft gedaan. Keuze voor of tegen uitbreiding is dus een gepasseerd station.

Het tracébesluit wordt medio juli 2005 vastgesteld. Aanbesteding volgt in augustus van dat jaar.
Start van de werkzaamheden wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2006.