Politiebond ACP

Advies gevraagd over "meer en minder uren"

Tijdens het landelijk overleg van 21 juli is opnieuw gesproken over het onderwerp " meer en minder uren". De politievakorganisaties en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschillen van mening over de vraag of en op welke manier mag worden afgeweken van het jaarlijks aantal te werken uren.

Sinds 1999 vindt al overleg plaats over dit onderwerp. Politievakorganisaties en minister zijn het eens dat er moet worden gepland en gestuurd op het aantal werkuren. Iedereen moet uitkomen op het jaarlijks aantal arbeidsuren waarvoor hij of zij is aangenomen. Toch kan het volgens de minister voorkomen dat er in de laatste roosterperiode te veel of te weinig uren gewerkt worden door onvoorziene omstandigheden. In dit geval wil de minister deze uren niet als overuren uitbetalen (meer uren) of kwijtschelden (minder uren). Voor de vakorganisaties is dit standpunt onacceptabel.

Het overleg hierover brengt ons niet tot een uitkomst die de instemming heeft van alle partijen. Dit hebben de partijen ook formeel in het overleg van 2 augustus vastgesteld. Daarom is besloten een zogeheten "advies en arbitrage procedure" te starten. In deze procedure wordt een onafhankelijke commissie gevraagd het onderwerp aan de hand van de zienswijzen van de beide partijen (werkgevers en werknemers) te toetsen.

De politievakorganisaties hebben deze advies en arbitragecommissie (AAC) gezamenlijk advies gevraagd. Naar verwachting zal er dan in september een uitspraak over worden gedaan. Deze uitspraak heeft "zwaarwegende invloed" op het overleg.