Gemeente Hoorn



Nieuw vluchtroutesysteem op Hoornse kermis

Persbericht d.d.: 30 juli 2004

Op de Hoornse kermis zal de brandweer vluchtroutes voor het publiek gaan aanduiden door middel van grote spandoeken boven de routes. Op de spandoeken is het bekende pictogram voor een vluchtroute te zien, het rennende groene poppetje met een pijl in de vluchtrichting.

Dit vluchtroutesysteem wordt ook gebruikt tijdens de grootste kermis van Nederland in Tilburg, en is onderdeel van een uitgebreid pakket aan veiligheidsmaatregelen,

Vluchtroutes
De spandoeken zullen alleen op plaatsen hangen, die een alternatieve (vlucht)route aangeven. Daar waar de (vlucht)route overduidelijk is, is een spandoek uiteraard niet nodig. Zo zullen er op de Gouw, Nieuwstraat en Gedempte Turfhaven enkele doorgangen worden gecreëerd tussen de verschillende attracties. Deze zijn vrij van obstakels en redelijk breed. Aan de 'achterzijde' van de kermis is voldoende ruimte om veilig en snel verder te kunnen lopen. Op de vuurwerkavond zullen ook langs de Westerdijk alternatieve vluchtroutes met een spandoek worden aangegeven en op Lappendag zal dit op het Grote Noord worden gedaan.

Overige veiligheidsmaatregelen
De belangrijkste maatregel is, dat er minimaal vijf meter vrije ruimte aanwezig moet zijn tussen de kermisattracties en de dichtstbijzijnde gevel. Dit voorkomt brandoverslag en het kermisterrein wordt voor de brandweer beter bereikbaar. Als een kleinere afstand onvermijdelijk is, dan moet gebruik worden gemaakt van onbrandbare en brandwerende materialen. Zo wordt bij de achtbaan uitsluitend gebruikgemaakt van metaal, terwijl brandwerende schermen het ook mogelijk kunnen maken een attractie dichter bij een gevel te plaatsen. Er worden brandwachten ingezet, die gevaarlijke situaties tijdig signaleren, zorgen voor alarmering en een rol spelen bij de openbare orde en veiligheid. De gevolgen van de nieuwe voorschriften zullen vooral zichtbaar zijn op de Gouw en de Nieuwstraat. De attracties krijgen daar aan de achterzijde meer ruimte. De standplaatsen recht voor het Statenlogement komen te vervallen.

Kermiscoördinatieteam
Voor vragen en zaken die met de kermis te maken hebben, kunt u terecht bij het kermiscoördinatieteam. Het team bestaat uit medewerkers van de brandweer, de politie en de gemeente. Het team is vanaf woensdag 4 augustus 18.00 uur tot en met maandag 16 augustus 23.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 06 20000255. De leden van het team zijn herkenbaar aan hun gele T-shirts.

---