Heuvelrug, 10.00 uur

Utrecht 05-08-2004 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Verdachte bekend reeks diefstallen

DOORN Een 28-jarige inwoner van Doorn heeft na zijn aanhouding schoon schip gemaakt en tegenover de politie een reeks diefstallen opgebiecht. Het onderzoek naar de verdachte nam weken in beslag, maar is nu afgerond.

De Doornaar werd op 4 juli j.l. aangehouden op verdenking van diefstal uit een schuur aan het Plein 1923. Hij bekende de diefstal van onder meer een beamer, laptop en spelcomputer.

Na zijn aanhouding volgde een reeks bekentenissen van diefstallen, die gepleegd waren in de periode na 30 september van het afgelopen jaar. Uit de verhoren bleek dat zijn werkterrein met name zijn eigen woonplaats betrof, maar ook onder meer Wijk bij Duurstede, Leersum, Maarn en Driebergen.

De gestolen goederen liepen uiteen van aanhangers, een auto en bromfiets tot een televisie, bladblazers, kettingzagen en een zonnebril. De verdachte had echter bijzondere belangstelling voor paardrijzadels. Hij bekende op verschillende locaties in totaal ongeveer veertig zadels ontvreemd te hebben. Door de Doornaar werden vrijwel alle gestolen spullen verkocht. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn daden.

Het onderzoek wordt nog voortgezet naar mogelijke helers van de gestolen goederen.

Onderzoek naar autokraker afgerond

VEENENDAAL De politie heeft een onderzoek afgerond naar de handel en wandel van een 19-jarige inwoner van Doesburg, die enkele maanden in Veenendaal verbleef.

De jongeman werd op 9 juni aangehouden, toen hij samen met een 16-jarige jongen uit Veenendaal in verschillende autos had ingebroken. Achteraf bleek dat zij die nacht bij vijftien autos de ruiten hadden ingeslagen en met name autoradios hadden weggenomen.

De 19-jarige gaf direct na zijn aanhouding aan dat hij dit vaker had gedaan, waarop door de politie een onderzoek werd ingesteld. Uiteindelijk kon de politie 78 aangiftes van vernielingen en diefstallen uit autos en enkele fietsendiefstallen aan de verdachte toeschrijven. De auto-inbraken vonden met name plaats in de gemeente Veenendaal, maar de man sloeg ook toe in Ede en Rhenen. Hij deed dit in veel gevallen alleen. De buit bestond vaak uit autoradios, die hij weer verkocht. Voordat de ruit werd ingeslagen, keek hij eerst of er wat waardevols in de auto lag.

De betreffende jongeman bekende nog veel meer auto-inbraken. Zo wees hij in Rhenen vijftien locaties aan waar hij in de periode april en mei had ingebroken, maar van niet alle inbraken was er bij de politie aangifte gedaan. De politie wil hierbij dan ook benadrukken dat het doen van aangifte belangrijk is. De politie stelt nog een nader onderzoek in naar de heler(s) van de gestolen goederen.

170 kilometer en onder invloed

MAARN In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 augustus werd een automobilist aangehouden.

Rond 02.35 uur zagen politiemensen een 37-jarige automobilist uit Utrecht over de snelweg A12 ter hoogte van Maarn rijden. De man viel op omdat hij met een snelheid van 170 km/u reed en daarbij twee rijstroken nodig had. Hij werd staande gehouden en uit de blaastest bleek dat hij hoogstwaarschijnlijk teveel had gedronken. Hij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 240 ug/l, terwijl wettelijk maximaal 220 ug/l is toegestaan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en hij werd bekeurd voor de te hoge snelheid. Tevens kreeg hij een bekeuring omdat zijn auto niet was verzekerd.

Autobrand

VEENENDAAL In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 augustus heeft brand gewoed in een auto.

Rond 02.05 uur zag een politieman vanuit het politiebureau dat aan De Sterke Arm een auto in de brand stond. De brandweer werd gewaarschuwd en zij had de brand snel onder controle. Twee autos die naast de brandende auto stonden, liepen ook schade op. De auto is voor nader onderzoek door de Technische Recherche in beslag genomen.

Getuigen die vlak voor of tijdens de brand iets verdachte hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Onder invloed

ELST In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 augustus werd een automobilist aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Rond 00.30 uur controleerden politiemensen op de Schoolweg een 31-jarige automobilist uit Rhenen. Hij bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Uit de ademanalyse in het politiebureau blies hij ruim tweemaal de wettelijke toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vijf uur.

Snelheidscontrole

LANGBROEK Op woensdagmiddag 4 augustus heeft de politie op de Cotherweg met een lasergun een snelheidscontrole gehouden. Vijftien bestuurders reden harder dan de toegestane 50 km/u. Zij werden bekeurd. De bestuurder met de meeste haast reed 92 km/u.