LEVER FABERGE

Eén op de twee vrouwen wil blond zijn

5 augustus 2004

Eén op de twee vrouwen wil blond zijn
Blondines 's zomers gelukkiger

Bodegraven - Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen zou blond of blonder willen zijn (55%), dat blijkt uit een onderzoek van Andrélon over blond haar. Van de blonde vrouwen (al dan niet geverfd) geeft 71% aan dat ze in de zomer het lekkerste in haar vel zit.

'Blondes have more fun'. Dat geldt zeker in de zomer. 35% van de ondervraagde blondines geeft aan in de zomer meer aandacht te krijgen van het andere geslacht. Bij de niet-blonde vrouwen ligt dat percentage wat lager, van hen geeft 21% aan in de zomer meer aandacht te krijgen. Mannen beamen dit: maar liefst 46% van de mannen is van mening dat blonde vrouwen meer aandacht krijgen dan vrouwen met een andere haarkleur.

Mannen vallen op blond, vrouwen op donker

1 op de 3 van de ondervraagde mannen gaf aan blond haar bij vrouwen de meest aantrekkelijk haarkleur te vinden, ook eenderde vindt dat blonde vrouwen meer seksappeal hebben. Daarmee staat blond haar bij de mannen bovenaan de lijst van meest aantrekkelijke haarkleur bij het andere geslacht. Vrouwen daarentegen lijken te vallen op de 'Don Juans' van deze wereld. Zij zetten zwart haar (25%) en bruin haar (20%) bovenaan het lijstje van meest aantrekkelijke haarkleur bij het andere geslacht. Alle vrouwen - zowel blond als niet blond - zijn het hierover met elkaar eens.
Opvallend detail is dat van de niet-blonde vrouwen die vinden dat blondines niet meer sex-appeal hebben toch 37% stiekem wel zelf blond zou willen zijn.

Waarom vallen mannen op blond?
Er zijn verschillende verklaringen waarom mannen op blond vallen.

Eén verklaring is dat mensen in hun jeugd vaak lichter haar hebben dan later in hun leven. Hierdoor wordt blond haar geassocieerd met jeugd en vruchtbaarheid. Ruim 1 op de 5 mannen is van mening dat blond haar je er jonger uit laat zien. Mannen zouden dus vanuit hun oerdrift 'voortplanting' op blonde vrouwen jagen. Vruchtbare en jonge vrouwen kunnen immers voor meer nageslacht zorgen.

Toch verklaart dit maar deels de grote fascinatie voor blonde vrouwen. Uit de geschiedenis blijkt dat blond door de eeuwen heen verschillende betekenissen heeft gehad. Van de 'verboden seksualiteit' van Afrodite tot zuiverheid (maagd Maria) en domheid (Kees uit de film Flodder). Met zoveel associaties is er voor iedere man wel wat wils. Niet alle associaties blijken gelukkig werkelijkheid. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat maar liefst 11% van de ondervraagde blonde vrouwen een universitaire opleiding volgt dan wel gevolgd heeft, tegenover 7% van de niet blonde vrouwen.

Volgens Darwin moeten we de reden van de blonde aantrekkingskracht zoeken in een aangeboren kleurenvoorkeur. Dieren hebben een duidelijke voorkeur voor de kleuren geel en rood. Bij mensen wordt dat bevestigd door het feit dat je oog sneller naar een lichte kleur wordt getrokken dan naar een donkere kleur.

Welke verklaring er ook voor te geven is, feit blijft dat één op de drie mannen blond de meest aantrekkelijke haarkleur bij vrouwen vindt én dat blonde vrouwen 's zomers het lekkerste in hun vel zitten.