Gemeente Voorburg-Leidschendam


Rapport VROM-inspectie over Leidschendam-Voorburg achterhaald

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 5 augustus 2004
---

Situatie sinds fusie verbeterd

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt het rapport van de VROM-inspectie over de uitvoering van wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu in 2003 ter harte. Veel van de door de inspectie geconstateerde knelpunten zijn in de afgelopen periode opgepakt.

Het onderzoek van de VROM-inspectie is uitgevoerd toen de gemeente midden in een ingrijpend fusieproces verkeerde, waarin de gemeentelijke organisatie gestalte moest krijgen en de regelingen en werkwijzen van de voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg moesten worden geharmoniseerd. Hierbij onderkende de gemeente het belang van een scheiding tussen handhaving en vergunningverlening. De uitvoering van gemeentelijke taken was in deze periode niet optimaal.

Verbetering
Veel aandachtpunten uit het onderzoek zijn inmiddels verbeterd. Het onderzoeksrapport ondersteunt de gemeentelijke aanpak. Er blijken geen duidelijke tekortkomingen te bestaan. Wel noemt de VROM-inspectie enkele punten van zorg en aandacht die de gemeente onderkent. Vorige maand hebben burgemeester en wethouders het plan van aanpak vastgesteld voor de verbeterpunten die de VROM-inspectie heeft genoemd.
Ook ligt er een concept-nota Integraal Handhavingsbeleid, die dit najaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Het Gemeentelijk Rioleringsplan en een programma voor de actualisatie van bestemmingsplannen zijn inmiddels vastgesteld.

Bouwstoffenbeleid
Op het gebied van toezicht en sanctionering van het Bouwstoffenbeleid zal Leidschendam-Voorburg een terughoudend beleid voeren. Nu de rijksoverheid heeft aangekondigd het Bouwstoffenbeleid te evalueren en vernieuwen vindt de gemeente het niet opportuun daar te veel energie in te steken. Die energie kan beter worden aangewend voor andere urgente zaken. In de praktijk betekent dit dat de gemeente bij reguliere controles en surveillances signaaltoezicht zal uitoefenen op naleving van het besluit.

Leidschendam-Voorburg is van mening dat met de ingeslagen weg de uitvoering van VROM-taken verder zal verbeteren. Zij ziet dan ook het VROM-onderzoek in 2005 met vertrouwen tegemoet.