Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5-8-2004

De gemeente Alkemade voerde in 2002 en de eerste helft van 2003 niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte, milieu en veiligheid goed uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2002 en de eerste helft van 2003. Het gemeentebestuur heeft inmiddels stappen ondernomen die uitzicht bieden op verbetering en is hiermee op de goede weg.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat Alkemade de wet- en regelgeving op een aantal onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. Zo moet de toetsing van bouwvergunningaanvragen aan het Bouwbesluit en de toetsing van sloopvergunning-aanvragen aan het asbest-verwijderingsbesluit worden verbeterd. Het controleren van verleende bouw- en sloopvergunningen kan eveneens beter. Met de verlening van de gebruiksvergunningen zit Alkemade wel in de gemeentelijke voorhoede: nagenoeg voor alle gebouwen zijn inmiddels vergunningen verleend.
Op het terrein van milieu is er een achterstand in het actualiseren van milieuvergunningen. Ook voor de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit heeft de gemeente geen implementatieplan. Voor wat betreft ruimte is grote vooruitgang geconstateerd. Zo heeft Alkemade in de loop van 2003 een integrale handhavingsnota en een nota met het gemeentelijke vrijstellingsbeleid vastgesteld.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente heeft naar aanleiding hiervan inmiddels een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. Daarnaast is in de loop van 2003 al een aantal zaken aangepakt. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. Begin 2005 kijkt de inspectie of de gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Meer info:
Download het rapport (pdf, 269 KB)
VROM-Inspectie (informatie over de taken en organisatie van de VI)