CNV PUBLIEKE ZAAK

Toenemende agressie bij gemeentebesturen

Steeds meer burgemeesters en wethouders hebben te maken met agressie. Uit een representatief onderzoek van de vakbond CNV Publieke Zaak blijkt dat één op de drie gemeentebesturen te maken heeft met agressie. Mondelinge agressie scoort het hoogst, daarna komen schriftelijke en fysieke agressie. Hier horen ook doodsbedreigingen toe.

De burgemeesters hebben meer te maken met agressie dan wethouders (57 procent tegenover 47 procent). Meer dan 60 procent van de ondervraagde burgemeesters en wethouders antwoordde instemmend op de vraag of een ander lid van het college dan zijzelf is geconfronteerd met geweld.

Weinig specifiek beleid
Opvallend is dat ondanks een agressiedelict slechts in één van de drie gemeenten specifiek beleid wordt ontwikkeld. Wel heeft meer dan de helft van de gemeenten beleid vastgesteld voor de eigen ambtenaren rond geweld. CNV Publieke Zaak heeft het onderzoek gehouden nadat een wethouder moest aftreden vanwege bedreigingen aan zijn adres. Alle gemeentebesturen kregen een vragenlijst (quickscan) toegestuurd met vragen over agressie en geweld. Circa 180 bestuurders hebben aan het onderzoek meegedaan (10 procent). Volgens bestuurder Herman van der Wind bevestigt dit onderzoek de trend die al eerder was geconstateerd bij andere groepen werknemers (zoals de brandweer en de gehandicaptenzorg.) 'Veel burgemeesters en wethouders zien een verschuiving naar meer agressie. De burger is mondiger geworden en daarbij lijkt kennelijk agressie te horen.' De groepen CNV Burgemeesters en CNV Wethouders van de bond maken zich zorgen over de toenemende agressie tegen hun leden.

Aanbevelingen
CNV Publieke Zaak wil de uitkomsten van de quickscan snel aan de orde stellen in het georganiseerd overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'Uit ons onderzoek blijkt duidelijk een toenemende agressie. Wij pleiten voor meer onderzoek naar de aard van de agressie tegen politieke ambtsdragers. Wij vinden in ieder geval dat gemeentebesturen een agressiebeleid moeten vaststellen. Politieke partijen zouden ook moeten investeren in het voorkomen van geweld met trainingen.'

Voor nadere informatie
Herman van der Wind, bestuurder CNV Publieke Zaak: tel. 070 4 160 656 of

06 512 440 29
Jan Spijk, voorlichter: tel. 070 4 160 617 of 06 512 440 30

van bovenstaand bericht.


05 aug 04 11:16