Gemeente Oosterhout

Verslag vragenhalfuurtje 13 juli 2004

Afbeelding bij bericht

De voorzitter
: "Dames en heren, ik open het vragenhalfuurtje. Ik geef het woord aan mevrouw Verhoef."

A. Vragen aan de burgemeester

Mevrouw Verhoef:
"Dank u wel, voorzitter. Voor het verlengen van de invaliden parkeerkaart zijn mensen aangeschreven, dat zij hiervoor een herkeuring dienen te ondergaan. De kosten voor die keuring moesten vooraf betaald worden. Een aantal personen kreeg daarna bericht, dat op aangeven van de keurende instantie de herkeuring niet hoefde door te gaan. Op de vraag, hoe men het betaalde geld kon terugkrijgen, kreeg iemand als antwoord dat dit geld legeskosten waren. Weer iemand anders, dat het administratiekosten betrof, die niet werden terugbetaald. Dit werd overigens op een niet te vriendelijke toon meegedeeld. Intussen is men toch met terugbetaling begonnen. We hebben hierover de volgende vragen. A) Waarom is er in het dossier van de betrokkenen in deze gevallen blijvende indicatie niet opgetekend, zodat aanschrijving en betaling vooraf niet nodig was geweest? B) Navraag bij de keurende instanties achterwege had kunnen blijven? C) Terugbetaling en beantwoording van het vragen om terugbetaling voorkomen had kunnen worden. D) Waarom werd eerst meegedeeld, dat het legesgelden en administratiekosten betrof?"

Voorzitter:
"Ja, u vraagt nogal wat. Ik verkeer in de ontzettend goede situatie dat ik dat door kan spelen. Wethouder Gerbrands die denkt er even over na en die geeft u straks het antwoord. Is dat goed, mevrouw Verhoef? Dan gaan we naar de vragen aan wethouder de Boer. Mijnheer Oomen."

B. Vragen aan wethouder De Boer

De heer Oomen:
"Dank u wel voorzitter. Naar aanleiding van een ingediend bezwaarschrift op een verleende bouwvergunning in wijk Vrachelen II, hebben wij enkele vragen. Ten eerste, in het bestemmingsplan Vrachelen II mogen de goothoogtes voor het binnengebied niet hoger zijn dan 9 meter. Bent u met ons van mening, dat als er een achtergevel wordt opgetrokken tot een goothoogte van 11 meter, dit strijdig is met het bestemmingsplan? Ten tweede op de situatietekening is uitgegaan van een onjuiste situering. Bent u met ons van mening dat er een andere situatie ontstaat, aangezien de seniorenwoningen aan de Victor Slingelandstraat lager zijn en de welstandscommissie mogelijk op het verkeerde been is gezet? En ten derde, bent u met ons van mening, dat de architectonische waarde van Vrachelen II, of u die nu wel of niet mooi vindt, wordt verstoord als her en der zoals al een feit is pukkels op bestaande woningen worden aangebracht? Dank u wel."

Voorzitter:
"Wethouder de Boer."

Wethouder de Boer:
"Ik zou mij er gemakkelijk van af kunnen maken, drie keer nee. Maar ik denk dat u meer antwoorden op uw vragen zou willen hebben. Als het gaat over uw laatste vraag. Wij gaan in deze raad niet over mooi, lelijk. Daarvoor hebben we de commissie van welstand en monumenten, dus ik deel uw mening niet, dat wij hier in deze raad iets mooi of lelijk moeten vinden, daarvoor hebben wij een commissie die het college daarin adviseert. Op de tweede plaats gaat het over de goothoogte. Ik heb mij vandaag in het dossier verdiept. Het probleem is dat het bestemmingsplan die goothoogte mogelijk maakt, 9 meter. Het probleem is alleen, dat de interpretatie van de voorschriften anders wordt geïnterpreteerd door degene die het bezwaarschrift heeft ingediend dan volgens de voorschriften van het plan mogelijk zijn. Het is redelijk ingewikkeld, ik heb daar een mooie tekening van, maar dat is hier wat lastig uitleggen met handen en dan komt het op die manier ook onjuist in het verslag. U moet zich voorstellen dat de opbouw van het geheel binnen de hoekhelling van 60° past en vanuit de hoekhelling en de huidige goothoogte kom je daarmee precies op datgene dat volgens de voorschriften is beschreven. Ik zou u, om dat nog wat duidelijker te maken, graag willen uitnodigen - en ook anderen die daar belangstelling voor hebben - op mijn kamer om dit nog eens een keer aan de hand van de tekening toe te lichten en nogmaals, noch college noch commissie van welstand is naar mijn mening op het verkeerde been gezet."

Voorzitter:
"Dank u wel. Mijnheer Oomen, het is misschien beter om dit soort technische dingen ook niet tot het vragenhalfuurtje op te sparen, maar daar misschien ambtelijk of samen met de wethouder eens het hoofd over te buigen."

De heer Oomen:
"Wij nemen de uitnodiging graag aan."

Voorzitter:
"Dank u wel. Mijnheer van Bijnen."

De heer van Bijnen:
"Dank u wel, mevrouw de voorzitter. De fractie van de Partij Van De Arbeid zou van de wethouder graag informatie hebben over de stand van zaken inzake het eventueel verhuren van bedrijfsgebouwen op het GEFKO terrein. Wij brengen u nogmaals de oude afspraken in overleg met GEFKO gemaakt in uw herinnering. Voorkeursrecht voor de gemeente Oosterhout in verband met de herijking van het Vijf Eikenterrein en dat laat nog heel lang op zich wachten."

Wethouder de Boer:
"Mijnheer van Bijnen, het antwoord is wederom helder voor u en voor mij als het goed is. In dit najaar, in oktober zal aan de afspraak die met GEFKO is gemaakt met deze gemeenteraad gevolg worden gegeven. Dan zal een aanbieding de gemeente op basis van het voorkeursrecht plaatsvinden. Op de tweede plaats, wij kennen ondernemers, u kent de ondernemers ook, die graag nog wat gebouwen zouden willen huren. Die vraag is bij ons bekend, ook bij de afdeling economische zaken. Maar op het moment dat we ondernemer/ondernemers in dezen kunnen helpen, op een reële manier, zullen wij dat zeker niet nalaten om de bedrijfsvoering in ieder geval te vergemakkelijken en zeker niet in gevaar te brengen."

Voorzitter:
"Voldoende, mijnheer van Bijnen?"

De heer van Bijnen:
"We wachten oktober af."

Voorzitter:
"Dank u wel. Dank u wel, wethouder de Boer."

C. Vragen aan wethouder Gerbrands.

Voorzitter:
"Ik vraag wethouder Gerbrands om hier naar toe te komen. Hij neemt tegelijkertijd waar wethouder Oolhorst, die ziek is en vanavond niet aanwezig zal zijn. Hij wordt gedeeltelijk waargenomen door wethouder Gerbrands. Mijnheer Oomen."

De heer Oomen:
"Dank u wel, voorzitter. Tijdens de raadsvergadering van 21 april toen de sloop van het pand Donkerstraat 41 aan de orde was, stelde de Onafhankelijke Fractie de vraag, of de aldaar aanwezige perenboom zou worden gespaard? De wethouder antwoordde, afgezien van de leeftijd van de boom en ik citeer: ik kan u zeggen dat hij nog steeds vruchtdragend is, dat is bijzonder voor een fruitboom, maar hij is in beeld in ieder geval en zal ook op het perceel blijven staan. Einde citaat. Voorzitter, vraag aan de wethouder, hoe hij verklaart dat er toch een velvergunning is afgegeven?"

Voorzitter:
"Mijnheer van der Zanden, ik neem aan dat u zich bij deze vraag aansluit?"

De heer van der Zanden
"Ik heb precies dezelfde vraag."

Voorzitter:
"Dit is dus een vraag van GroenLinks en van de Onafhankelijke Fractie. Wethouder Gerbrands, van Oomen van der Zanden."

Wethouder Gerbrands:
"De toezegging zoals gedaan wordt uiteraard uitgevoerd, maar aanvankelijk bij de aanvraag was het zo, dat het terrein schoon opgeleverd zou moeten worden, door degene die de sloop zou doen. En dat schoon is nogal letterlijk opgenomen, dat men alles wat daar eventueel in de weg zou staan, daarvoor heeft men een vergunning aangevraagd. Inmiddels is de velvergunning ingetrokken, want uiteraard wordt aan een toezegging aan uw raad voldaan. Dat betekent dat de boom blijft staan op dit moment. Dat zeg ik erbij, omdat mijn toezegging alleen met de sloop van het pand was verbonden en wat er later terug gebouwd wordt, dan zal weer de normale procedure gevolgd moeten worden. Dus zij blijft staan tot op het moment dat zij of in de bouw ingepast kan worden, want die opdracht is wel uitgegaan bij de nieuwbouw. Mocht dat niet zo zijn dan zal de normale procedure gevolgd worden. Een kleine kanttekening, eigenlijk hoeft er voor een fruitboom in het geheel geen velvergunning aangevraagd te worden. Dat geef ik u nog even mee, maar voor de zorgvuldigheid, hebben wij haar toch behandeld als zijnde een niet-fruitboom."

Voorzitter:
"Is dat voldoende, heren? Dank u wel. Mijnheer Bisschop."

De heer Bisschop:
"Dank u mevrouw de voorzitter. Ik ben blij dat ik op tijd ben, want Oosterhout is aan alle kanten West, Noord en Oost op slot."

Voorzitter:
"Hebben we eindelijk een file, mijnheer Bisschop?"

De heer Bisschop:
"Nee geen file, Oosterhout zit op slot, maar dat was niet mijn vraag. Mijn vraag is bestemd voor mijnheer Gerbrands. De eerste vraag die ik u wil stellen gaat over de vervuiling van de sloot aan het Vijf Eikenterrein bij de woonbuurt het Perk. In het verleden, zoals u ongetwijfeld nog zult weten, zijn in de commissie milieu toen u nog portefeuillehouder was en voorzitter van die commissie in de voorgaande raadsperiode, maar ook vorig jaar in deze cessie bij de algemene beschouwingen zijn er door u toezeggingen gedaan met betrekking tot de sanering van die sloot bij de woonwijk Perk. Er waren wat problemen, want er waren zelfs mensen bekeurd, bewoners die daar de sloot zelf maar schoon gingen maken, dat heeft u toen ongedaan kunnen maken. Maar tot op heden is daar geen enkele daadwerkelijke actie van sanering geconstateerd. Nu komt de vraag, wanneer gaat deze actie zijn beslag krijgen en hoe worden de burgers daarover geïnformeerd?"

Voorzitter:
"Wethouder Gerbrands.

Wethouder Gerbrands:
"Ik moet een ding corrigeren. U zegt dat er geen actie geweest is, die is wel degelijk geweest. In 2001 - ik heb het ook nog even nagezocht - is de sloot uitgebaggerd, omdat het slib wat daar aanwezig was inderdaad zwaar verontreinigd was. Dat is afgevoerd en dat is ter plaatse daar waar het kan - vernietigd. Wat was echter het geval? Daarna bleef met name de stank in de zomer, als die droog staat, bestaan. Er is nu in samenwerking met het Waterschap, die uiteindelijk zorg moet dragen voor het geheel, is er een onderzoek gaande op dit moment, om te kijken, klaarblijkelijk komt daar nog steeds vervuild slib of vervuild water in terecht. Dat onderzoek is bijna op het eind en op het moment dat daar conclusies aan verbonden kunnen worden, als het dus zo zou zijn dat er nog steeds een vervuilende waterstroom binnenkomt, dan zullen we dus maatregelen nemen. Op het moment dat het bekend is zullen we uiteraard - zoals wij ook bij de actie om het slib weg te halen de bewoners hebben geïnformeerd een bewonersbrief laten uitgaan."

Voorzitter:
"Is dat voldoende, mijnheer Bisschop? Gaat u verder met uw volgende vraag?"

De heer Bisschop:
"De volgende vraag aan wethouder Gerbrands gaat over de sloot bij De Menorah Beiaard. Twee jaar geleden zijn er afspraken gemaakt met bewoners, die grenzen aan de sloot Menorah Beiaard, met betrekking tot de uitvoering van het onderdeel van de ecologische verbindingszone. Afgezien van het feit dat daar, door de uitvoerder inmiddels illegaal, maar dat is niet origineel, zoals ik vanavond ook al gehoord heb, een boom is gerooid valt de constateren dat de inrichting van de ecologische verbindingszone inzake die sloot nog steeds gebreken vertoont. Wanneer wordt nu de definitieve voleinding van die slot met wal in het kader van de ecologische verbindingszone gerealiseerd? En hoe worden de bewoners hierbij betrokken, c.q. geïnformeerd?"

Voorzitter:
"Wethouder Gerbrands."

Wethouder Gerbrands:
"Vanuit een zeker standpunt zou je kunnen zeggen dat de inrichting van de ecologische verbindingszone nu is zoals hij hoort, behalve de toetreding tot de wal tot de oever vanaf de Burgemeester van Oerslaan, daar moet nog een beplanting gerealiseerd worden is mij gemeld. Maar de inrichting zoals die daar is op dit moment, is de inrichting, zoals hij zou moeten zijn. Ik weet dat een aantal bewoners, wellicht alle bewoners die daarop uitkomen met hun tuinen daarover ook geklaagd hebben. Eigenlijk had ik daar al een gesprek mee moeten hebben, vorige week, anderhalve week terug, ware het niet dat ik wegens ziekte verhinderd was. Dat gesprek staat a.s. donderdag in mijn agenda en dan zal ik dus verder met hen spreken en ook met een aantal ambtenaren erbij om te kijken op welke wijze we in ieder geval iets aangenamer kunnen maken. U hoort aan de formulering dat de privacy, zoals de mensen daarover spreken, dat die toch wat verstoord wordt, dat is wat wij als gemeente binnen die EVZ niet kunnen oplossen. Dat betekent niet, dat ik daar niet verder over mee wil denken, in dat gesprek zal dat a.s. donderdag zeker tot iets leiden waarin wij met elkaar kunnen afspreken, dat de bestemming van die strook grond met name langs het water, dat die toch de bestemming krijgt die het zou moeten zijn. Dat zeg ik u in ieder geval bij deze toe en mocht het tot een bijzondere zaak komen, dan zal ik u zeker informeren."

Voorzitter:
"Dank u wel. Voldoende?"

De heer Bisschop:
"Nog een tweede opmerking en misschien dan ook nog een antwoord van de wethouder hierover. Het gaat niet zo zeer om de privacy als wel over de realisering van de ecologische verbindingszone aan de kant van de nieuwe Beiaard. U weet dat het nogal discutabel is, een spanningsveld tussen enerzijds de kinderen, de spelers, de gebruikers van het veld aan die kant en anderzijds de zogenaamde spontane groei van paddenpoel, beplanting etc. Spontaan zal dat zeker niet aan die kant kunnen plaatsvinden want het wordt met voeten getreden. De spontaniteit is ver zoek als je het over de ecologie hebt."

Voorzitter:
"Dit is een toevoeging, niet echt een vraag?"

De heer Bisschop:
"Het is met name een opmerking in de richting van de privacy, dat het niet zo zeer om de privacy, maar daarnaast ook de uitvoering en dat is de kwetsuur die ik noemde over de ecologische verbindingszone."

Voorzitter:
"Wethouder Gerbrands, nog behoefte aan een reactie?"

Wethouder Gerbrands:
"De reactie is, dat je kunt uitvoeren wat je wilt, dat moet ook volgens bepaalde inrichtingstekeningen. De vraag is, in hoeverre je de manier van beplanten leidend laat zijn of het feit dat je zegt, luistert kinderen moeten ook de mogelijkheid hebben om langs het water te lopen. Dat is een spanningsveld waarbinnen ik ook graag met mensen die ik heb uitgenodigd verder zou willen spreken."

Voorzitter:
"Dank u wel. Wilt u, wanneer dat in uw vermogen ligt, de vraag van mevrouw Verhoef beantwoorden?"

Wethouder Gerbrands:
"Dat ligt in mijn vermogen. U stelt dat het niet nodig geweest zou zijn dat de mensen dat bedrag zouden moeten betalen. De procedure is zo, als men een aanvraag doet, dan moet men 78 euro betalen en pas achteraf, als blijkt dat alleen een dossieronderzoek voldoende is voor de keuring, dan krijgt men de helft van dat bedrag terug. Dat had dus al lang gebeurd moeten zijn, daar heeft u gelijk in, ware het niet dat intern van afdeling zorg en werk het overgeplaatst naar de afdeling publieksdiensten. Daarom heeft u ook het antwoord gekregen wat publieksdiensten inderdaad altijd antwoordt, als je betaalt voor een vergunning wordt al gauw gedacht dat het leges zijn. Dat hebben we inmiddels gerepareerd. We hebben duidelijk gezegd hoe het moet en hoe het zit. De bedragen zijn ook terugbetaald is mij door de afdeling gezegd, maar de manier van eerst betalen en achteraf terugbetalen, dat is echt zoals het hoort, zou ik willen zeggen."

Voorzitter:
"Voldoende, mevrouw Verhoef? Ja?"

D. Vragen aan wethouder Krijnen

Voorzitter:
"Dames en heren, er is nog een vraag voor wethouder Krijnen. Mijnheer van Bijnen."

De heer van Bijnen:
"Dank u wel, mevrouw de voorzitter. Onze vraag van de Partij Van De Arbeid gaat over de stoplichten op de Veerseweg / Leijsenhoek / Abdis van Thornstraat. Althans wij denken dat daar het probleem zit. De fractie van de Partij Van De Arbeid wil namens honderden, zo niet duizenden verkeersdeelnemers aan de wethouder vragen om de stoplichten op de tangent wat langer op groen te zetten. Minimaal tijdens de uren van 4 uur bijvoorbeeld tot 7 uur s avonds, dan zitten de grootste problemen daar. Er ontstaan levensgevaarlijke situaties in verband met irritatie van te lange wachttijden. Ook zijn er problemen met openbaar vervoer, dat weet u waarschijnlijk wel en ook met de hulpdiensten. Zou u kunnen toezeggen, dat u vanaf bijvoorbeeld morgen er al iets aan zou kunnen doen? Dan zou u heel veel mensen gelukkig maken. Het gaat deze keer niet om de bewoners, het gaat om de verkeersdeelnemers, die zijn zwaar geïrriteerd, want u hebt Oosterhout volledig op slot gegooid, behalve s nachts dan gaat het enkele uren open, maar overdag zit het volledig op slot."

Voorzitter:
"Dank u wel. Nu begrijp ik mijnheer Bisschop, maar ik dacht altijd dat hij het niet zo erg vond dat Oosterhout op slot zat. Wethouder Krijnen."

Wethouder Krijnen:
"Voorzitter, de problematiek is mij meer dan bekend omdat ik er zelf dagelijks langs mag komen. Het probleem is tweeledig. Wij hebben enerzijds te maken met - wat u zelf ook al aangeeft - het openbaar vervoer. De bussen die moeten daar langs kunnen, die moeten op tijd ergens zijn en dat is een ding daar moeten we rekening mee houden. Een ander punt is, als wij steeds bij wegomleidingen of bij het openbreken alles moeten gaan instellen, dat vraagt veel tijd en veel geld. Wat ik u wel wil toezeggen is, dat ik - en of dat morgen al lukt, dat is wel erg kort dag - op zeer korte termijn met de afdeling verkeer rond de tafel zal gaan zitten en dat we zullen gaan starten met alles eens op knipperen te zetten. Eens kijken wat er dan gaat gebeuren en daarna zoeken naar een definitieve oplossing. Alstublieft."

Voorzitter:
"Voldoende mijnheer van Bijnen? Niet morgen half acht dus."

De heer van Bijnen:
"Dat lukt nog wel even, het is nu tien voor half acht. Ik zou eigenlijk een suggestie aan de wethouder willen doen. Ik zou zelfs nog kunnen zeggen, hoe de bussen moeten rijden. Als we nu eens bij het station vertrekken en we gaan links af."

Voorzitter:
"Zullen wij dat een andere keer gaan doen. Er zijn 53.000 deskundigen, u bent er een van."

De heer van Bijnen:
"Het is een beetje flauw om de bussen in het openbaar vervoer te betrekken in dit geheel, die kunnen met een heel kleine omleidingroute en als de bus van Tilburg komt dan zit deze in dezelfde file. Die hebben er ook last van."

Voorzitter:
"Een korte reactie van de wethouder en dan sluiten we dit af."

Wethouder Krijnen:
"Wat ik graag wil weten, ik denk dat we dat dan na deze vergadering moeten doen, is wat uw oplossing dan is. Ik wil er graag naar kijken."

Voorzitter:
"Ik sluit dit vragenhalfuurtje. Om half acht precies beginnen wij met de vergadering."
Mutatiedatum 05/08/2004
26/08/2004