Artsen zonder Grenzen


Minister Verdonk negeert internationaal recht door Liberianen terug te sturen
donderdag 5 augustus 2004

De veiligheids- en mensenrechtensituatie is er onverminderd zorgwekkend en onvoorspelbaar, aldus minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) in een brief over Liberia, die zij begin juli aan het parlement schreef.. De passage doet vermoeden dat Verdonk een lans breekt voor de categoriale bescherming van Liberiaanse asielzoekers in Nederland een speciale regel waardoor een groep asielzoekers niet teruggestuurd mag worden vanwege de veiligheidssituatie in hun land. De minister eindigt haar brief echter met de conclusie dat Liberiaanse asielzoekers vanaf nu wél mogen worden teruggestuurd naar hun land. Waarom? Om niet met andere Europese landen uit de pas te lopen.

Artsen zonder Grenzen is teleurgesteld, maar vooral verbaasd dat minister Verdonk hiermee het internationale recht negeert. Internationale regelgeving staat niet toe dat asielzoekers gedwongen worden terug te keren naar een onveilig land. Het feit dat andere landen wel vluchtelingen terugsturen, verandert daar niets aan. En dat het er onveilig is merken de teams van Artsen zonder Grenzen in Liberia dagelijks.

Dertien jaar oorlog heeft het land geruïneerd. Inmiddels is er sprake van een wankele vrede, die ernstig op de proef wordt gesteld door een te trage ontwapening van ex-rebellen, een ingestorte economie, snel stijgende criminaliteit en een volgens velen corrupte regering. Veel voormalige rebellen, vaak jonge jongens, hebben nooit een ander vak geleerd dan vechten. En als ze al iets hebben geleerd, banen zijn er niet. Velen van hen lijden een uitzichtloos bestaan, meestal in de grotere steden, en mede daardoor neemt de criminaliteit hand over hand toe, ook omdat er nog steeds heel veel wapens in omloop zijn in Liberia. De verkiezingen, gepland voor oktober volgend jaar, zullen de verhoudingen nog eens extra op scherp zetten.

En hoe rechtvaardig is het om mensen terug te sturen naar een land waar de levensomstandigheden nog zo erbarmelijk zijn als in Liberia? De kans is groot dat de gedwongen teruggekeerde Liberiaanse asielzoeker terechtkomt in een van de vele ontheemdenkampen die Liberia nog telt. Op een bevolking van 3 miljoen mensen leven er 300.000 in officiële ontheemdenkampen en nog eens 200.000 in her en der verspreide, niet erkende kampen. De mensen leven daar onder miserabele omstandigheden en zijn volledig afhankelijk van anderen voor voedsel en gezondheidszorg.

Maar ook buiten de kampen zijn de problemen groot. De Liberiaanse overheid is niet in staat om gezondheidszorg te verzorgen voor de bevolking. Organisaties als Artsen zonder Grenzen vullen de gaten door bijvoorbeeld ziekenhuizen en klinieken draaiende te houden. Ook buiten de kampen is de voedselsituatie ernstig. Mensen zijn, mede door het geweld, niet in staat geweest om voedsel voor zichzelf te verbouwen en zijn dus afhankelijk van voedselhulp. En omdat er door de internationale gemeenschap minder geld beschikbaar is gesteld voor directe hulp aan Liberia, is de verwachting dat er een periode van schaarste zal aanbreken. In de hoofdstad Monrovia is de nood nog zo hoog dat AzG er een voedingscentrum heeft voor meer dan 100 ondervoede kinderen.

Artsen zonder Grenzen acht het besluit om Liberiaanse asielzoekers terug te sturen in strijd met het internationale recht én de morele en humanitaire verplichtingen die de Nederlandse regering zichzelf oplegt. En we verwachten van minister Verdonk daarbij een leidende en geen volgende rol, nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

Josje Reinartz, operationeel directeur Artsen zonder Grenzen
---