Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

----------

Datum: 5 augustus 2004

----------

Aannemer stopt procedure: zandhagedis wint in Noordwijkerhout

Regiobouw Haarlemmermeer heeft onverwacht haar beroepsprocedure tegen het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV), afgebroken. Dat zou maandag a.s. voorkomen bij de Raad van State. LNV weigerde ontheffing te verlenen om een leefgebied van de zandhagedis te mogen vernietigen. De aannemer wilde een bungalowcomplex bij De Ruigenhoek in de gemeente Noordwijkerhout (ZH) neerzetten. Op dat duinterrein leeft echter deze europees beschermde diersoort. De hagedis werd hier al in augustus 2000 aangetroffen door medewerkers van de Stichting Duinbehoud. Bouwbedrijf, gemeente en Ministerie werden vervolgens gevraagd om rekening met de dieren te houden bij de planvorming. Sindsdien ligt het project stil.

Het Ministerie bleek van mening dat zich een levensvatbare populatie zandhagedissen op het terrein bevond. Door de bouwplannen zou een deel van het 'natuurlijk habitat' van de soort verdwijnen. Dat mag alleen als daar belangrijke sociaal-economische redenen van groot openbaar belang voor zijn. Eerder stelde de haarlemse rechter al dat die er in dit geval niet zijn. Ook de met het project gemoeide werkgelegenheid was daarvoor niet belangrijk genoeg.

Maandag a.s. (!) zou de laatste zitting in deze kwestie plaatsvinden. De Raad van State zou zich als hoogste instantie op dit vlak erover gaan buigen. Woensdag werd bekend dat Regiobouw haar beroepsschrift alsnog intrekt. "Cliente heeft evenwel thans de wens om buiten rechte te komen tot een oplossing met betrekking tot de ontwikkeling van het terein", aldus de advocaat van het bedrijf in een brief aan de Staatsraden.

De Stichting Duinbehoud is van mening dat het niet mogelijk is om 'buiten rechte', dus slechts door overleg, tot ontwikkelingsplannen voor het terrein te komen. Er zal hoe dan ook een ontheffing op basis van de Flora- en faunawet aangevraagd moeten worden. En ook nog verkregen! Dat kan alleen als alsnog aan vele wettelijke bepalingen voldaan wordt, en als het bedrijf een volledig nieuw en aangepast verzoek bij LNV indient. Gezien de stellingname van het Ministerie in haar eerdere afwijzing, is acht Duinbehoud de kans niet groot dat het dan toch nog lukt om 120 bungalows op deze locatie te bouwen.

Einde bericht.

Meer informatie:

Stichting Duinbehoud, John van Vliet

Tel. 071-5160493

Gsm: 06-45652822

Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl