Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

scholing bij reïntegratie

Grove bezuiniging op arbeidsgehandicapten

Onder het mom van vereenvoudiging van wetgeving en besparing op de uitvoeringskosten heeft de Tweede Kamer eind juni 2004 een bezuiniging geaccepteerd die werklozen met een arbeidshandicap zwaar treft. In het bijzonder mensen die een gedeeltelijke WW en gedeeltelijke WAO-uitkering ontvangen.
Hen wordt het recht op een reïntegratieuitkering tijdens scholing of proefplaatsing ontnomen. Doordat men dan eerder zijn WW-rechten heeft verbruikt terwijl men scholing volgt of op een proefplaat zit, komt men eerder in de bijstand (of heeft geen inkomsten). Deze bezuiniging levert het Rijk jaarlijks 46 miljoen euro op.

De CG-Raad heeft hiertegen bij de Tweede Kamer geprotesteerd (Zie de brief van 17 mei 2004). Fundamenteel acht de CG-Raad het onjuist dat arbeidsgehandicapte werklozen op één lijn worden gesteld met niet-arbeidsgehandicapte werklozen. Voor een persoon met een handicap of chronische ziekte is (om)scholing of een proefplaatsing vaak bittere noodzaak. Voor een 'gewone' werkloze is dat slechts bij uitzondering het geval.

Het protest en de amendementen van een aantal politiek partijen (PvdA, GroenLinks, SP, Christen Unie) hielpen niet in de Tweede Kamer. Bijna tegen beter weten heeft de CG-Raad nu de Eerste Kamer benaderd (Zie brief). Hopelijk kan deze de fundamentele fout dat mensen met een handicap op één lijn gesteld worden met mensen zonder handicap, aan de kaak stellen. Op 7 september 2004 vergadert de Eerste Kamer over de procedure die ze met dit wetsvoorstel wil bewandelen.

Verdere informatie:
Janny Lagendijk
Beleidsmedewerker arbeid en sociale zekerheid

(Geplaatst: 5 augustus 2004)
---