Gemeente Roermond

Leefbaarheidplan Componistenbuurt

De Componistenbuurt is een buurt die al lange tijd de aandacht heeft van de gemeente Roermond en alle andere partners die tezamen met de gemeente in deze buurt actief zijn. Alle partijen zijn het er over eens dat er in de Componistenbuurt al veel gedaan wordt, maar dat er nog veel gedaan moet worden om de leefbaarheid in deze buurt te verbeteren. Met andere woorden de inzet kan altijd verbeterd worden. Daarom heeft de gemeente Roermond in oktober 2003 het initiatief genomen om alle partijen uit te nodigen om tezamen te praten over het maken van een integraal leefbaarheidplan voor de Componistenbuurt.

Een plan dat een beeld schetst van de huidige leefbaarheid in de wijk (de analyse), maar ook een plan dat een beeld schetst van hetgeen we de komende jaren in deze buurt willen doen. Het initiatief om te komen tot dit plan wordt door alle partijen ondersteund. Als start hebben er in de afgelopen maanden gesprekken plaatsgevonden met bewonersorganisaties en de instellingen die in de wijk actief zijn. Deze gesprekken hadden als doel om van diegene die in de wijk actief zijn te horen tegen welke problemen zij aanlopen. De gesprekken vonden plaats aan de hand van een viertal themas te weten: wonen en welzijn, veiligheid en leefomgeving, jeugd en onderwijs en werk en inkomen. Het totaal van de informatie die aan de hand van deze gesprekken naar voren is gekomen vormt de analyse van de wijk. Deze analyse is op 20 juli jongstleden met de bewonersorganisaties en instellingen besproken.

De conclusie van de bijeenkomst luidde dat iedereen zich herkende in het beeld van de Componistenbuurt dat uit deze analyse naar voren komt. Een beeld dat onder andere iets zegt over de sociaal- economische positie waarin bewoners verkeren. Tevens geeft de analyse inzicht met betrekking tot de problematiek op maatschappelijk gebied. Daarnaast zegt de analyse ook iets over de mate van waardering die bewoners hebben voor hun woning, de leef omgeving, het voorzieningenniveau in de buurt en de inzet van de instellingen in de wijk. Voor eenieder die in deze wijk op enigerlei wijze actief is, dus zowel bewoners als professionele instellingen, biedt deze analyse zeer waardevolle informatie. Deze informatie vormt de basis voor de toekomstige aanpak van de geschetste problematiek in de wijk.

Bij het verdere vervolg, het opstellen van een visie op de wijk en een projectenboek waarin diverse verbeteracties beschreven worden, zullen de partijen die een bijdrage hebben geleverd aan de analyse eveneens betrokken worden. De bewoners in de wijk worden regelmatig geïnformeerd betreffende de stand van zaken. Publicatiedatum: 05.08.2004 Bijgewerkt: 05.08.2004