Erasmus


05-08-04: Erasmus MC doet belangrijke stap in behandeling kinderleukemie
Gezamenlijk onderzoek identificeert ruim 120 nieuwe genen

Rotterdam, 5 augustus 2004 - Onderzoekers van Erasmus MC en het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis, VS, hebben genen ontdekt die belangrijk zijn voor het al dan niet aanslaan van behandeling van kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL). De ontdekking kan leiden tot meer geslaagde behandelingen. De onderzoekers publiceren het onderzoek deze maand in het toonaangevende New England Journal of Medicine.

ALL is een vorm van bloedkanker waarbij grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen geproduceerd worden. ALL is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. De ziekte is zonder behandeling dodelijk. ALL bij kinderen is tegenwoordig in vier van de vijf gevallen te genezen door middel van chemotherapie. In één op de vijf gevallen overlijdt een kind echter omdat de leukemie ongevoelig (resistent) is voor de chemotherapie. De oorzaken van deze zogenaamde 'therapie-resistentie' zijn onbekend.

De onderzoekers hebben nu 124 genen gevonden uit een groep van meer dan 15.000 genen die samenhangen met de resistentie en het wel of niet aanslaan van de behandeling. Van slechts 3 van deze genen was het belang voor chemotherapie resistentie reeds bekend. De nu ontdekte 121 genen leveren geheel nieuwe informatie op over de oorzaken van therapie-falen. De ontdekking van deze genen kan in de toekomst mogelijk het aantal mislukte behandelingen verkleinen.

Prof. Rob Pieters, hoogleraar kinderoncologie en dr. Monique den Boer, hoofd research laboratorium kinderoncologie in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en leiders van het onderzoek: "Met de ontdekking van deze genen kunnen wij veel beter van tevoren bepalen, welke behandelingen effect zullen hebben. De behandeling kan in de toekomst zo mogelijk een stuk gerichter worden, waardoor meer kinderen genezen kunnen worden en bovendien de bijwerkingen van de behandeling beperkt kunnen worden. Daarnaast leidt kennis over deze resistentie-genen tot meer inzicht in de oorzaak van therapie-falen bij deze kinderen. Deze kennis is nodig om nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen die gericht de leukemiecellen doden en zo min mogelijk de gezonde lichaamscellen."