Gemeente Amsterdam

Almere blijft populair bij Surinamers
5 augustus 2004 - O+S
Het is op zich geen nieuws dat Almere een populaire vestigingsplaats onder Surinaamse Amsterdammers is. De laatste tijd krijgt O+S signalen dat Surinamers massaal terug zouden keren uit Almere en zich weer in Amsterdam zouden vestigen. Reden genoeg om een aantal zaken rond de migratie van Surinamers naar en vanuit Almere op een rijtje te zetten.

Vertrek versus vestiging

Al jaren vertrekken er veel meer Amsterdammers naar Almere dan andersom het geval is. Tegenover iedere drie mensen die naar Almere vertrekken staat een persoon die zich in Amsterdam vestigt. Deze verhouding tussen vertrek naar en vestiging vanuit Almere is door de jaren heen redelijk constant te noemen.
Wanneer we het vertrek naar Almere per etnische groep bekijken valt op dat de populariteit van Almere bij autochtone Amsterdammers en mensen uit andere westerse landen in de afgelopen jaren afneemt. In 1997 vertrokken 2.060 autochtone Amsterdammers naar Almere, in 2003 was dat aantal gedaald naar 1.189. Het vertrek van Surinamers laat een omgekeerd beeld zien. In 1997 verhuisden 911 Surinamers vanuit Amsterdam naar Almere, in 2003 waren dat er 1.292. Zij vormen daarmee in 2003 zelfs een iets grotere groep dan de Nederlanders die naar Almere verhuizen. Samen nemen de Surinamers en de Nederlanders tweederde van het totale vertrek naar Almere voor hun rekening. Het aantal Surinamers dat uit Amsterdam vertrekt is al jaren drie tot vier keer zo groot als de stroom die vanuit Almere naar Amsterdam verhuist. Zowel het aantal vertrekkers als het aantal vestigers laat in absolute zin een stijgende lijn zien. De verhouding tussen beide stromen blijft door de jaren heen nagenoeg gelijk, zo blijkt ook uit de grafiek.
Surinamers van en naar Almere (26 Kb)

Vertrek naar levensfase

Almere is vooral populair onder gezinnen met kinderen, op zoek naar het felbegeerde huis met tuin. De mensen die juist vanuit Almere naar Amsterdam verhuizen zijn vaak jongeren die in Amsterdam gaan studeren of werken. Zij zijn op zoek naar een woonmilieu dat past bij hun levensstijl. Dit geldt niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor Surinamers. Kinderen in de leeftijd 0-17 jaar vertrekken veel vaker naar Almere dan dat ze vanuit Almere naar Amsterdam komen. Bij de jongeren is het beeld precies omgekeerd en is het verschil nog extremer. Een derde van alle Surinamers die zich vanuit Almere in Amsterdam vestigen is tussen de 18 en 24 jaar, bij de vertrekkers naar Almere is dit aandeel twee keer zo laag. Dit betekent dat de groep Surinamers die zich vanuit Almere in Amsterdam vestigt niet bestaat uit spijtoptanten, maar uit jonge en vaak alleenstaande personen die zich in een andere levensfase bevinden.
Vertrek en vestiging Surinamers naar leeftijdsgroep (21 Kb)

Aandeel Surinamers in Almere blijft toenemen

Tot nu toe is alleen ingegaan op de huidige situatie en het recente verleden. De vraag is echter hoe de aandelen Surinaamse Amsterdammers en Almeerders zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Uit de bevolkingsprognoses voor beide steden blijkt dat het aandeel etnische minderheden zowel in Amsterdam als in Almere tussen 2000 en 2010 toeneemt. Het gaat hier om alle etnische groepen, met uitzondering van Nederlanders en mensen uit westerse landen. In Almere zal de toename forser zijn. Daar stijgt het aandeel etnische minderheden met 10% in tien jaar tijd. Ook het aandeel Surinamers neemt er toe, van 7% in 2000 naar 11% in 2010. Surinamers zijn gedurende deze hele periode de grootste groep etnische minderheden in Almere. Als gevolg van het vertrek naar Almere neemt het aandeel Surinamers in Amsterdam wat af, van 10% in 2000 naar 9% in 2010. Het zijn in Amsterdam vooral de niet-geïndustrialiseerden en Marokkanen die in de komende tien jaar in aandeel toenemen.
Bevolkingsprognose (14 Kb)

Al met al kan gesteld worden dat de populariteit van Almere onder Surinamers alles behalve tanende is. Het ziet er ook niet naar uit dat Surinamers Almere in de toekomst de rug zullen toekeren. In tegendeel, Surinamers blijven een belangrijk deel van de Almeerse bevolking uitmaken.

© Gemeente Amsterdam