Gemeente Amerongen


Ziekte van Lyme door tekenbeet
De vakantieperiode is in volle gang en dat betekent dat veel mensen de natuur intrekken. Bossen en duinen, maar ook stadsparken en tuinen met lage begroeiing, zijn de natuurlijke verblijfplaats van teken. Door een tekenbeet kan de Lyme-ziekte overgedragen worden. Zonder behandeling kan de ziekte klachten veroorzaken aan gewrichten, het hart, het zenuwstelsel en de huid.

Teken
Teken zien er uit als bruin/zwarte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter, die zich voeden met bloed. Daarvoor zuigen ze zich vast in de huid van een dier of mens. Sommige teken zijn besmet met de bacterie Borrelia Burgdorferi, de verwekker van de ziekte van Lyme. Het aantal besmette teken varieert per streek, per seizoen en per jaar. Door de beet van een besmette teek kan de bacterie in het lichaam van dier en mens terechtkomen. De meeste mensen worden niet ziek na een beet maar in sommige gevallen ontstaat de ziekte van Lyme.

Voorkomen
De kans op het oplopen van een tekenbeet kan worden verkleind door in de natuurgebieden op de paden te blijven, bedekkende kleding te dragen en de huid in te smeren met insectenwerend middel (met DEET). Het is ook van belang dat mensen die in de natuur zijn geweest, naderhand de huid inspecteren op teken. De kans op de ziekte van Lyme wordt namelijk verkleind als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd. Hoe langer de (evt. besmette) teek onopgemerkt zich kan volzuigen met bloed, hoe groter de kans op besmetting met de bacterie.

Verwijderen
Verdoof de teek NIET vooraf met alcohol of olie, de teek kan daarvan schrikken en zijn maaginhoud legen. Juist in het speeksel van de teek zit de bacterie. Om de teek eruit te halen kan een gewoon of een speciaal (teken-)pincet gebruikt worden. Let erop dat de teek niet leeg geknepen wordt bij het verwijderen. Na het verwijderen van de teek moet de beetplaats ontsmet worden. Dat kan met jodiumtinctuur of alcohol 70%.

Lyme-ziekte
Een rode vlek na een tekenbeet is een gewone reactie op een insectensteek en hoeft niet te duiden op een besmetting en het ontstaan van Lyme-ziekte. Toch is het goed om de weken na een tekenbeet te letten op ziekteverschijnselen. Een kenmerkend verschijnsel van Lyme-ziekte is een rode ring die steeds groter wordt rondom de beetplaats. Die kan na drie dagen tot drie maanden ontstaan. Aanhoudende koorts na een tekenbeet kan ook wijzen op de ziekte van Lyme. Wanneer één van bovengenoemde verschijnselen optreedt, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. De ziekte is in een vroeg stadium goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan de ziekte klachten veroorzaken van gewrichten, het hart, het zenuwstelsel en de huid.

Voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme is een (gratis) folder aan te vragen via postbus 51 infolijn, tellefoon 0800-8051 (gratis) of raadpleeg internet www.postbus51.nl, www.saag.nl.