ROBECO NEDERLAND BV

Nadere invulling behandeling spreadresultaat fondsen

Rotterdam, 5 augustus 2004

PERSBERICHT


Robeco heeft de behandeling van de spreadresultaten gepreciseerd. Op kwartaalbasis zal een eventueel positief resultaat aan de fondsen worden uitgekeerd. Deze uitkering geschiedt naar omvang van het positieve spreadresultaat dat voor het fonds is ontstaan als gevolg van toe- en uittreding. De precisering is met de AFM afgestemd.

Robeco heeft op verzoek van de huidige toezichthouder de behandeling van het spreadresultaat nader ingevuld. Op kwartaalbasis zal vanaf 1 juli 2004 een eventueel positief resultaat boven een cumulatieve buffer van EUR 5 miljoen ten goede komen aan de fondsen. Verliezen komen voor rekening van een aparte entiteit, Robeco Investment Consulting (RIC). De buffer wordt aangehouden om eventuele toekomstige verliezen te dekken. Bij een eventuele beëindiging van de huidige spread systematiek zal de dan aanwezige buffer worden uitgekeerd aan de fondsen. Ook indien enig fonds de huidige Nederlandse systematiek met bied- en laatkoersen verlaat zal de aanspraak op de buffer worden uitgekeerd aan het desbetreffende fonds. Het behaalde resultaat van RIC in 2003 is verrekend met de huidige fondsen waarvoor toe- en uittreding tot een positieve bijdrage aan dit resultaat heeft geleid. Het gaat om een bedrag van EUR 9,8 miljoen; uitgaande van circa EUR 16 miljard in de desbetreffende fondsen komt dit uit op 0,06%..Voor het overige blijft de werkwijze van RIC ongewijzigd.

Op 27 april 2004 heeft de AFM de algemene bevindingen van een onderzoek naar beleggingsinstellingen gepresenteerd. Als grootste aanbieder van beleggingsfondsen in Nederland was Robeco onderdeel van dit onderzoek. Robeco meent dat het onderzoek van groot belang is, omdat het bijdraagt aan de transparantie van de kosten van beleggingsfondsen. Belangrijk onderwerp van gesprek met Robeco was de behandeling van het spreadresultaat.

Als gevolg van de verplichte beursnotering, de wens om zittende beleggers niet te belasten met de kosten verbonden aan in- en uitstappen en de wens om ongewenste koersvorming ten opzichte van de onderliggende waarde te voorkomen, kent Nederland het systeem van zogenaamde bied- en laatkoersen. Daarbij worden aan- en verkoopkosten van een fonds betaald uit de opslag op de onderliggende waarde bij uitgifte (laatkoers) of afslag op de onderliggende waarde bij inkoop (biedkoers). In de prospectussen van de Robeco-fondsen staat beschreven welke bandbreedte daarbij wordt aangehouden. De marge tussen de bied- en laatkoers staat bekend als de spread. Tot september 2002 werd het spreadresultaat, dat in de praktijk zowel negatief als positief kan zijn, rechtstreeks aan de individuele fondsen toegerekend. Na overleg met de toenmalige toezichthouder is destijds gekozen voor een systematiek waarin de spreadresultaten van alle fondsen (zowel positief als negatief) in een nieuwe entiteit, genaamd Robeco Investment Consulting (RIC), worden gebundeld. Hierdoor wordt bewerkstelligd dat dit wisselvallige en onvoorspelbare resultaat niet meer direct in de fondsen valt. Destijds is aangegeven dat RIC geen winstoogmerk, maar risicospreiding voorstaat. Met de hier aangekondigde regeling met risico buffer en een uitkering van het bedrag boven deze buffer wordt verder inhoud gegeven aan deze doelstelling.

Voor de verdere toekomst geeft Robeco de voorkeur aan een systeem van wet- en regelgeving zoals wordt gehanteerd bij haar Luxemburgse fondsen. Deze fondsen kunnen gekocht en verkocht worden tegen de intrinsieke/onderliggende waarde, waarnaast de klant aan- en verkoopkosten betaalt die vooraf precies bekend zijn. Een spread is op deze fondsen niet van toepassing.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Daarnaast is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Office +31 - 10 - 224 28 10
Mobile +31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

van bovenstaand bericht.


05 aug 04 14:02