Nederlandse Vereniging van Banken

Persbericht

40.000 winkeliers ronden af op 5 eurocent

Voorschoten, 4 augustus 2004 ­ Winkeliers tonen grote belangstelling om over te gaan tot het invoeren van afronden op 5 eurocent bij contante betalingen. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB*) maakt dat onder meer op uit de grote hoeveelheid raam- en kassastickers die de afgelopen weken werden aangevraagd bij het PlatformDetailhandel.nl. Ruim 40.000 winkels hebben de stickers inmiddels besteld.

De desbetreffende stickers worden gebruikt om aan klanten kenbaar te maken dat totaalbedragen op de kassabon bij contante betalingen worden afgerond op een veelvoud van 5 eurocent.

Op basis van de uitkomsten van een proef in Woerden adviseerde het MOB begin juli om het afronden op 5 eurocent in te voeren in heel Nederland. Met de invoering van de afrondingsregel in winkels, in de horeca en benzinestations wordt op jaarbasis meer dan 30 miljoen euro kosten bespaard.

Als gevolg van de voortvarendheid van de winkeliers om het invoeren van het afronden op 5 eurocent technisch mogelijk te maken, blijkt er op dit moment al op meer plaatsen te worden afgerond dan werd verwacht.

Het afronden roept tot nu toe nauwelijks problemen op bij de consument. Die conclusie is in overeenstemming met de ervaringen tijdens de proef met het afronden in Woerden van 26 april tot en met 6 juni.

Het MOB verwacht dat het afronden op 5 eurocent van totaalbedragen op de kassabon uiterlijk
1 september 2004 in vrijwel alle winkels en benzinestations is doorgevoerd. Winkeliers kunnen op vrijwillige basis beginnen met het afronden wanneer het hen uitkomt.


*het MOB bestaat uit belangenorganisaties van de detailhandel, horeca, benzinestations, banken en consumenten en staat onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank.

NOOT VOOR DE REDACTIE ­