Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
59 Vragen van de heer G.H. Abrahamse
(ingekomen 28 juni 2004)

Aanvullend antwoord van Burgemeester en wethouders (verzonden 5 augustus 2004)

Op 3 augustus hebt u de antwoorden gekregen van Burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen (2004/59) van de heer G.H. Abrahamse over de zittingen van het Openbaar Ministerie in het Justitie in de Buurtkantoor op Kanaleneiland. Voor wat betreft vraag 6 berichtten wij u als volgt:

Vraag:
6. Indien vraag vijf positief wordt beantwoord, welke actie gaat u ondernemen om de zittingen weer op locatie te laten plaatsvinden en niet te zwichten voor terreur (Nb het JiB ligt pal naast het politiebureau Marco Pololaan)?

Antwoord:
6. Een dergelijke publieksfunctie is zonder adequate beveiliging op de locatie niet goed mogelijk, vergelijkbaar met de publieksfunctie van bijvoorbeeld de Sociale Dienst en Burgerzaken. Over een oplossing vindt inmiddels overleg plaats met de politie van het district Marco Polo. Na het zomerreces - een periode waarin weinig tot geen zittingen op de rol staan - zullen naar verwachting per september de zittingen in het Justitie in de Buurtkantoor weer worden hervat.

In aanvulling op dit antwoord en naar aanleiding van berichten in de media delen wij u het volgende mee. In onze antwoorden -die gebaseerd waren op informatie van het OM- staat dat de zittingen in het Justitie in de Buurtkantoor naar verwachting in september weer zullen worden hervat, afhankelijk van overleg met de politie over de beveiliging. Op 4 augustus bleek ons echter dat september niet gehaald zal worden en dat onduidelijk is wanneer de zittingen op Kanaleneiland zullen worden hervat. Uit contact met de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie bleek dat het OM overigens wel 'voornemens is de zittingen in het najaar' te hervatten'. Over de precieze datum doet het OM geen uitspraak. Het OM is met gemeente en politie van mening dat het belangrijk is dat de zittingen op het JiB-kantoor zo snel mogelijk weer écht in de buurt plaatsvinden.

---- --