Gemeente Haarlem


5 augustus 2004
sector Publieksdienst

203/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Laatste projecten uit Buurt aan Zet

Veiligheid en sfeer in binnenstad Haarlem gestimuleerd


Het college in Haarlem is afgelopen dinsdag akkoord gegaan met de uitvoering van vijf maatregelen die worden gesubsidieerd uit het project Onze Buurt aan Zet. Het buurtbeheer in de Magdalenabuurt en de Burgwal wordt wegens het succes van vorig jaar verlengd. De overige maatregelen zijn het vervolgen van opdrachtgevers van wildplakken en het plaatsen van bloembakken voor Kraaienhorst en het Pieterspleintje. Vertegenwoordigers uit de binnenstad zijn met deze ideeën gekomen.


Het buurtbeheer in de Magdalenabuurt en de Burgwal loopt al sinds augustus 2003. Buurtbeheerders lopen rondes en signaleren vroegtijdig overlast, vandalisme, vervuiling en criminaliteit. Ook spreken zij mensen aan op ongewenst gedrag en verrichten zij klein onderhoud in openbare ruimten.

Bedrijven die opdracht geven om reclame te maken op niet daarvoor bestemde plekken worden strenger aangepakt. Zij worden aangeschreven en beboet op het moment dat de overtreding gesignaleerd wordt. Ook worden zij gewezen op de alternatieven voor goedkope reclameplaatsen en er komen legale plakplaatsen voor vrije meningsuiting. De plaatsen waar toch ongewenst geplakt wordt, worden direct schoongemaakt en de schoonmaakkosten worden op de opdrachtgevers verhaald.

Om de stad op te vrolijken zijn er op diverse plekken in de stad bloembakken geplaatst. Velen worden door enthousiaste buurtbewoners onderhouden. Uit het Onze Buurt aan Zet project worden binnenkort nieuwe bloembakken op de Kraaienhorst geplaatst. Ook het Pieterspleintje wordt opgevrolijkt.


Onze Buurt aan Zet: 2000 t/m 2004

Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft het project "Onze Buurt aan Zet" in 2000 gestart om de veiligheid en leefbaarheid in de steden te vergroten. Circa 30 steden in Nederland hebben er aan deel genomen. In Haarlem is het een samenwerkingsproject geworden van bewoners en bedrijven uit de binnenstad, de gemeente Haarlem en Politie Kennemerland. Onder de slogan "Zo doen we dat in Haarlem" zijn al diverse succesvolle projecten uitgevoerd gericht op de Haarlemse binnenstad. Zo zijn portiers uitgerust met portofoons om in direct contact met de politie te staan. Er is een jongerenontmoetingsplek gerealiseerd waar veel gebruik van gemaakt wordt. Extra prullenbakken zijn op diverse plekken geplaatst en door extra verlichting in straten en pleinen voelen bewoners en bezoekers zich een stuk veiliger.

Meriam Juthan, communicatieadviseur
023 - 511 4398
023 - 511 5171
emjuthan@haarlem.nl
---- --