Openbaar Ministerie

Persberichten

Leeuwarden, 5 augustus 2004

Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen afwijzing vordering verlenging TBS in zaak Anjum

Aan de redactie

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat in hoger beroep tegen de beschikking van de rechtbank Leeuwarden d.d. 5 augustus jl., waarin de vordering van de officier van justitie,
om de terbeschikkingstelling (TBS) van de 58-jarige M. van der E. met twee jaar te verlengen, is afgewezen.
De vordering tot verlenging van de TBS is gebaseerd op het oordeel van deskundigen van TBS-inrichting Oldenkotte te Rekken, waar de vrouw sinds 2002 verblijft. Deze deskundigen zijn van mening dat de vrouw nog steeds een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat er een kans op herhaling is.

M. van der E. werd in 1998 door het gerechtshof in Leeuwarden tot zes jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging veroordeeld, omdat zij in 1997 twee mannen had gedood.

Procedure
In geval van TBS wordt om de een of twee jaar bekeken of de TBS al dan niet moet worden verlengd. De officier van justitie dient hiertoe een vordering in bij de rechtbank. Als de officier van justitie en/of de veroordeelde het niet eens zijn met de beschikking van de rechtbank op de vordering, kunnen zij hiertegen hoger beroep instellen. Het gerechtshof in Arnhem is wettelijk aangewezen om het hoger beroep in TBS-zaken te behandelen. Het Arnhemse hof zal zich ook over het appèl in deze zaak buigen. M. van der E. blijft in elk geval gedetineerd totdat het gerechtshof in Arnhem een uitspraak in hoger beroep heeft gedaan.