Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman stelt halteplaatsen voor dieren weer open

5 augustus 2004 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten het verbod op het gebruik van halteplaatsen voor dieren op te heffen. De aanleiding is dat op 1 juli de Europese verordening voor het gebruik van halteplaatsen is gewijzigd. De wijziging houdt in dat fokdieren niet tegelijk met slachtdieren verzameld mogen worden op een halteplaats en dat de halteplaats na ieder bezoek gereinigd en ontsmet moet worden.

In Nederland is een drietal halteplaatsen erkend, waar dieren kunnen uitrusten van transport door de Europese Unie. De halteplaatsen liggen in Geesteren, Brakel en Woerden. Tijdens de MKZ- crisis in 2001 is een nationaal verbod ingesteld op het gebruik van halteplaatsen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Omdat bepaalde uitbraken van de ziekte binnen de EU zijn veroorzaakt door onderlinge contacten tussen dieren op een halteplaats, heeft Brussel de veterinaire voorschriften voor halteplaatsen aangescherpt.

Door deze wijziging in de halteplaatsverordening zijn de veterinaire risico's van het gebruik van halteplaatsen afgenomen. De minister ziet dan ook geen reden meer het huidige verbod in stand te houden. Exploitanten van halteplaatsen in Nederland die aan de nieuwe voorschriften voldoen, kunnen met ingang van vandaag hun halteplaats weer openstellen.