Productschap Margarine


05.08.2004

WTO-landen bereiken raamwerkakkoord

Afgelopen weekend hebben de 145 WTO-landen een raamwerkakkoord bereikt met betrekking tot de doeleinden van de huidige WTO-ronde.

Deze afspraken moeten echter nog verder worden uitgewerkt. De onderhandelaars streven ernaar in december 2005 een volledig akkoord te hebben bereikt, dat op de ministeriële conferentie in Hong Kong zou kunnen worden goedgekeurd.

Afgesproken is onder meer de importtarieven verder te verlagen, waarbij hoge tarieven sterker moeten worden verlaagd dan lage tarieven.

De WTO-leden hebben de mogelijkheid een aantal nader te bepalen producten als gevoelig te kenmerken. Hiervoor moet wel een substantiële verbetering van de markttoegang worden gerealiseerd, maar dat kan ook door een combinatie van tariefverlagingen en tariefquota. Voor ontwikkelingslanden zijn uitzonderingen mogelijk. Percentages worden overigens niet genoemd.

Tevens is vastgelegd dat alle vormen van exportsubsidies worden afgeschaft. Dit geldt voor zowel exportrestituties als voor andere vormen van exportsteun zoals exportkredieten, bepaalde vormen van voedselhulp en staatshandelsbedrijven (STE: state trading enterprises). Voor ontwikkelingslanden en voor eventuele bijzondere omstandigheden worden uitzonderingen voorzien. De mate, inclusief tijdspad, van afbouw van de exportsteun (en uiteindelijke afschaffing) moet nog verder worden uitgewerkt.

Over exportverboden en restricties zullen nadere regels worden opgesteld. De gedifferentieerde exportbelastingen zijn geïdentificeerd als een van belang zijnd onderwerp, maar overeenstemming is er nog niet over bereikt.

Voor de interne steun is een gedifferentieerde aanpak overeengekomen. In landen met veel ondersteuning moet de interne steun sterker worden teruggebracht dan in landen met weinig ondersteuning. Over de afname van de totale interne steun zal nog verder worden gesproken. Bij deze uitwerking zal worden uitgegaan van een eerste reductie met 20% in het eerste jaar van de toepassing.

De volledige (Engelstalige) tekst van de landbouwafspraken uit het WTO-raamakkoord zijn te downloaden vanaf het abonnementsgedeelte in de rubriek Handelspolitiek. Abonnees zullen over verdere ontwikkelingen worden geïnformeerd via de Newsletter Trade Policy.