Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten / Mededelingen

Minister Veerman verscherpt controle op verplaatsingen van schapen en geiten

5 augustus 2004 - Vanaf vandaag gelden er scherpere regels voor de handel in en het vervoer van schapen en geiten. Het verplaatsen van schapen en geiten brengt een groot veterinair risico met zich mee. Dit is gebleken tijdens de uitbraak van MKZ in 2001. Naar aanleiding van deze uitbraak heeft de Europese Unie op 1 juli de regels voor de het vervoer van schapen en geiten verscherpt. De nationale regelgeving is hierop aangepast en treedt vandaag in werking.

Handelaren moeten met ingang van vandaag worden erkend door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Handelaren kunnen hiertoe een aanvraag indienen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Daarnaast moet de handelaar een administratie gaan bijhouden op basis waarvan in geval van een calamiteit de verhandelde dieren, de contractpartijen en de vervoerder kunnen worden achterhaald. De vervoerder moet voor ieder vervoermiddel een register bijhouden van de vervoerde dieren, de bezochte plaatsen en de reiniging en ontsmetting van de veewagen.

Als gevolg van de verscherpte controle is het weer toegestaan dat slachtschapen en slachtgeiten die vanuit een EU-lidstaat naar Nederland of vanuit een lidstaat via Nederland naar een andere lidstaat worden vervoerd, passeren via een verzamelcentrum in Nederland.


---