Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
29 juni 2004 Nederland zal twee waarnemers naar Soedan sturen die deel uit gaan maken van de waarnemersmissie, die de Afrikaanse Unie enkele weken geleden heeft ingesteld. Dat maakte Minister van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking bekend tijdens het wekelijks Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Nederland stelt ook drie miljoen euro extra middelen beschikbaar, waarmee de Nederlandse bijdrage aan humanitaire hulp voor Soedan in totaal op tien miljoen euro komt. In Darfur wordt de tactiek van de verschroeide aarde gebruikt. Meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd en afhankelijk van voedselhulp. Het aantal mensen dat slachtoffer is van ondervoeding en ziekte zal nog dramatisch toenemen. De Nederlandse regering blijft alles in het werk stellen om het geweld te beteugelen en de toegang voor hulpverleners gegarandeerd te krijgen.

Nederland trekt namens de Europese Unie, bij afwezighied van een Ierse ambassade, de kar in Khartoum. Dat blijft zo tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie..

Minister van Ardenne zal in EU-verband aandringen op meer financiële en humanitaire hulpverlening.

"Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt, niemand en niets ontziend en hoofdzakelijk gericht op de zwarte bevolking" aldus Van Ardenne. De internationale gemeenschap zal maximale politieke druk uit moeten blijven oefenen op de Soedanese regering en de rebellen om het staakt-het-vuren na te leven. Als de situatie in Darfur verder blijft escaleren, zal de VN-Veiligheidsraad met een resolutie en met sancties moeten komen.

Inmiddels is de toegang voor hulpverleningsorganisaties verruimd; 20 ngo's zijn in het gebied actief. Maar de toegang tot de gebieden waar de Soedanese rebellen het voor het zeggen hebben, blijft een bottle-neck. Taak van de waarnemers in het gebied is om toe te zien op naleving van het bestand, op de verdeling van voedsel, water en tenten, en op schending van de mensenrechten.

De Nederlandse regering kijkt met belangstelling uit naar de bevindingen van de missie onder leiding van Secretaris Generaal Kofi Annan die Khartoem en Darfur van 30 juni tot en met 2 juli bezoekt. Nederland zal na afloop van dat bezoek in overleg treden met de onlangs aangestelde Speciaal Vertegenwoordiger van de VN voor Soedan, Jan Pronk, die met Kofi Annan meereist.

Nederland heeft in november 2003 internationaal al aan de bel getrokken en gewezen op de noodzaak van humanitaire hulpverlening in Darfur. Begin dit jaar zijn Minister van Ardenne en Minister Kamp gezamenlijk in het gebied geweest.. Mede dankzij de Nederlandse inspanningen konden dit voorjaar de strijdende partijen het bestand tekenen in Tsjaad. Helaas wordt dat bestand nu niet nageleefd.

Meer informatie:
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Marie-Christine Lanser-Reusken, woordvoerder Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, tel. 06-53180757