Gemeente Woerden

Voorzorgsmaatregelen voor platte daken aanbevolen!

Licht geconstrueerde platte daken kwetsbaar bij hevige regenval In het verleden is gebleken dat lichte platdakconstructies kunnen bezwijken ten gevolge van slechte afwatering in een periode met veel regenbuien. De constructie van deze daken bestaat uit stalen dakplaten, die ondersteund worden door een stalen hoofddraagconstructie. De lichte platdakconstructie wordt onder andere toegepast bij bedrijfsgebouwen, zwembaden, sporthallen, warenhuizen, ziekenhuizen, kerkgebouwen, evenementenhallen en scholen. De gemeentelijke gebouwen zijn inmiddels gecontroleerd en goed bevonden. Gebruikers/eigenaars van gebouwen met een lichte platdakconstructie worden geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat is de oorzaak?
Tijdens een extreme regenbui komt er gedurende een korte periode een grote hoeveelheid water op het platte dak terecht. Dit wordt ook wel wateraccumulatie genoemd. Hierdoor ontstaat een zware belasting op de totale constructie. De zelfdragende dakplaten kunnen door deze belasting gaan doorbuigen waardoor het water nog moeilijker van het dak afloopt. In uitzonderlijke omstandigheden bezwijkt hierdoor de totale constructie.

Hoe kan ongewenste wateraccumulatie worden voorkomen? Het dak moet uitgevoerd worden met voldoende afschot, minimaal 1,5 cm per strekkende meter. Naast de reguliere regenwaterafvoeren moeten noodafvoeren aangebracht worden in de vorm van overstortbeveiliging en spuwers. Bij daken met een groot oppervlak moet een gescheiden regenwaterafvoersysteem en noodafvoersysteem worden aangebracht. Kortom alles moet erop gericht zijn om het regenwater zo snel mogelijk af te voeren.

Wat zijn risico verhogende factoren?
Extra belasten van de platdakconstructie
In de loop van de tijd kan de dakconstructie extra worden belast. Hiermee is in het oorspronkelijke ontwerp geen rekening gehouden. Voorbeelden zijn: het aanbrengen van een koelinstallatie, een extra ballastlaag, het aanbrengen van een sprinklerinstallatie en het achteraf monteren van een plafondconstructie.

Veroudering van het dak
Bij onvoldoende stijfheid en door veroudering gaan de dakplaten in de loop van de tijd iets doorzakken waardoor het afschot vermindert en er zelfs tegenschot kan ontstaan.

Achterstallig onderhoud
Door gebrek aan periodiek onderhoud kan het oppervlak van het dak vervuilen. Hierdoor kunnen regenwaterafvoeren en noodafvoeren verstopt raken.

Foutieve detaillering tijdens een verbouwing
Tijdens het ontwerp en de uitvoering van een verbouwing wordt onvoldoende rekening gehouden met al bestaande noodafvoeren en regenwaterafvoeren.

Welke voorzorgsmaatregelen kan een eigenaar / gebruiker nemen?
- Periodiek onderhoud en inspectie van alle regenwater- en noodafvoersystemen.

- Controleren van het afschot van het plattedak, minimaal 1,5 cm per strekkende meter.

- Wateraccumulatie berekening laten maken door een gespecialiseerd adviesbureau.

Eigenaars/gebruikers van gebouwen met een lichte platdakconstructie kunnen met hun vragen contact opnemen met de afdeling Bouwzaken, telefoon 0348-428 808