Gemeente Dalfsen

05-08-2004

Dalfsen en ommen treden handhavend op tegen illegale piratenfeesten

Dalfsen/Ommen - De afgelopen week zijn zowel in Ommen als in Dalfsen illegale piratenfeesten gehouden. Deze feesten worden georganiseerd door zendamateurs van piratenmuziek. De gemeentebesturen, de politie en het Agentschap Telecom treden handhavend op tegen deze illegale feesten.

De piratenzenders zoeken een locatie in het buitengebied, zoals een feesttent of een schuur, om van daaruit uit te zenden. Zij nodigen belangstellenden via de radio uit om bij de uitzending aanwezig te zijn. Tijdens deze feesten wordt tot in de kleine uurtjes muziek gemaakt en alcohol geschonken. Voor het geven van dergelijke feesten is een evenementenvergunning van de burgemeester vereist.

De organisatie van het feest moet aan diverse veiligheidseisen voldoen om deze vergunning te verkrijgen. De veiligheidseisen hebben betrekking op de sluitingstijd van het evenement, de feesttent, het verstrekken van zwakalcoholische drank, geluidhinder en brandveiligheid. De piratenzenders vragen deze vergunning niet aan.

Naast de evenementenvergunning hebben de piratenzenders een vergunning van het Agentschap Telecom nodig om op bepaalde frequenties te mogen uitzenden. Voor het illegaal uitzenden beboet het agentschap zowel de piratenzenders als de eigenaar van de locatie. De boete kan oplopen tot 4500,-