Verbond van Verzekeraars

Verbond wil behoud opvangregeling

De Europese Commissie wil een Europese richtlijn opstellen, die de consument moet beschermen bij faillissement van een verzekeraar. Het Verbond acht het van groot belang dat die bescherming er is, maar vindt dat eventuele wetgeving zich tot een opvangconstructie voor levensverzekeringsmaatschappijen moet beperken. In Nederland hebben we al een goede regeling die we graag willen handhaven. Een garantieregeling voor Leven zou onnodig duur zijn en voor Schade concurrentievervalsend werken. Het lijkt er nu op dat we aan extra eisen moeten voldoen. Dat strookt niet met het streven om de administratieve lasten te beperken, aldus beleidsmedewerker Ron Batten.

De Europese Commissie heeft al langer de wens een garantieregeling in te voeren, die de consument moet beschermen bij faillissement van een verzekeraar. De afgelopen twee jaar heeft zij daarover regelmatig met de lidstaten overleg gevoerd in het zogenaamde Verzekeringscomité (een overlegorgaan voor verzekeraars waarin de Commissie en lidstaten participeren). Uit die overleggen bleek dat de meeste lidstaten geen noodzaak zagen om tot wetgeving te komen, omdat consumentenbescherming in de meeste lidstaten al goed is geregeld. De Europese koepel van verzekeraars het CEA vond bovendien dat de Commissie niet duidelijk onderbouwde waarom een Europese richtlijn noodzakelijk is.

Commissie zet door
Ondanks de twijfels lijkt de Europese Commissie haar lijn te willen doorzetten. De Commissie heeft onlangs een nieuw voorstel gedaan, namelijk dat garantieregelingen wettelijk moeten worden geregeld. Volgens het CEA ontbreekt de onderbouwing echter nog steeds. Het voorstel is eind juni tijdens een bijeenkomst van het Verzekeringscomité besproken. Uitkomst is dat ongeveer eenderde van de lidstaten de Commissie steunt, eenderde tegen het voorstel is en dat eenderde zich er (nog) niet over heeft uitgesproken. Het kan dus nog alle kanten uit, zegt Batten, maar de Europese Commissie lijkt geen mening te interpreteren als wie zwijgt stemt toe, terwijl je die groep ook kunt zien als potentiële tegenstanders. Dat vinden we zeer verontrustend. Zowel het Verbond als het CEA is geen voorstander van nieuwe wettelijke regels.

Minimumeisen
Batten vindt dat áls de Commissie tot wetgeving wil overgaan, de wettelijke maatregelen alleen een aantal minimumeisen moeten bevatten. Een eis die wij dan belangrijk vinden, is dat je voorkomt dat verzekeraars die producten in het buitenland verkopen, voor twee verschillende opvangregelingen betalen. De consument hoeft immers maar één keer te worden opgevangen. Bovendien is het niet de bedoeling dat de twee betrokken opvanginstanties naar elkaar wijzen als de consument aanklopt.
Nederland heeft een opvangregeling voor levensverzekeringen, waarbij ervoor is gekozen de portefeuille van een verzekeraar in problemen onder bepaalde voorwaarden in een zogenoemde opvang-NV te plaatsen, waarvan alle levensverzekeraars krachtens de wet aandeelhouder zijn. Uit overleg met Financiën is gebleken dat ook het ministerie vindt dat deze Nederlandse opvangregeling door eventuele nieuwe Europese regels kan blijven bestaan.

Verzekerd!, augustus 2004