Socialistische Partij

Tomaat 2004

`Nederland mag geen vluchthaven zijn voor asbestmoordenaars'

05-08-2004 * De SP gaat in samenwerking met de FNV en de Australische Groenen de strijd aan met het metaalbedrijf James Hardie dat zich in Nederland heeft gevestigd en daarmee schadeclaims van duizenden asbestslachtoffers in Australië ontloopt. Deze week wordt er zowel in Nederland als in Australië aan de wederzijdse ambassadeurs een gezamenlijke petitie aangeboden en in Kamervragen vraagt de SP de Nederlandse regering om maatregelen tegen het onaanvaardbare vluchtgedrag van deze multinational. SP-Kamerlid Harry van Bommel: "Het kan niet zo zijn dat Nederland een vluchthaven is voor bedrijven die hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen. Zeker niet als er zoveel dodelijke slachtoffers te betreuren zijn."

James Hardie was de grootste producent van asbest in Australië en verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle asbestslachtoffers in Australië. Tot nu toe zijn meer dan 7.500 Australiërs gestorven aan kanker tengevolge van asbest en daar komen jaarlijks nog 700 slachtoffers bij. De piek wordt rond 2025 verwacht met een totaal van 45.000 slachtoffers.

Met het verplaatsen van het moederbedrijf naar Amsterdam probeert James Hardie haar aansprakelijkheid te ontlopen. James Hardie heeft op verzoek van de regering in Australië een asbestfonds opgericht, maar door vage transacties en ondoorzichtige aandelenconstructies zijn miljarden weggesluisd naar de nieuwe NV in Nederland.

Van Bommel: "James Hardie Australië heeft berekend dat er nog voor ongeveer vier jaar genoeg geld beschikbaar is voor de slachtoffers, daarna zal het dochterbedrijf waarschijnlijk failliet gaan. Het enorme kapitaal van de multinational blijft onbereikbaar voor de slachtoffers, want Nederland heeft geen civiel
aansprakelijkheidverdrag met Australië".

De SP heeft zich in het verleden altijd het lot van asbestslachtoffers aangetrokken. Met de oprichting van het Comité Asbestslachtoffers ijvert zij al jaren met succes voor het bekorten van de juridische lijdensweg waarmee asbestslachtoffers te maken krijgen als zij schadevergoeding willen vorderen. Het saneren van asbest in gebouwen en wegen staat hoog op de politieke agenda. Dit maakt de schok des te groter dat het in Nederland blijkbaar mogelijk is een vestigingsklimaat aan te treffen dat deze malafide praktijken goedkeurt, of in ieder geval niets in de weg staat.

Van Bommel: "Dit kabinet heeft normen en waarden hoog in het vaandel staan, ik neem dan ook aan dat zij alles in het werk zal stellen om de slachtoffers in hun rechten bij te staan. Na lang aandringen van onze zijde heeft ze dat gedaan voor de Nederlandse slachtoffers. Er is geen enkele reden om dat recht aan Australische slachtoffers te onthouden." * Dossier Asbest