Provincie Noord-Holland

Strand IJburg officiële zwemgelegenheid

Op donderdag 5 augustus hebben de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland het strand van IJburg gecontroleerd. Aan alle voorwaarden uit de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ) wordt voldaan. Ondanks dat IJburg voldoet aan de WHVBZ blijft de eigen verantwoordelijkheid van de zwemmer voorop staan.
De gemeente en de provincie hebben de afgelopen weken overlegd om van het strand bij IJburg een officiële zwemgelegenheid te maken. Hiervoor moest aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- het verrichten van bodemonderzoek in het zwemgedeelte;
- het neerleggen van een officiële drijflijn op 1.20 meter diepte;
- een tweewekelijkse controle naar de zwemwaterkwaliteit. Uit het bodemonderzoek is gebleken dat er geen oneffenheden op de bodem, zoals stenen, binnen het door de ballenlijnen aangegeven zwemgebied zijn gevonden.
De komende weken moeten alleen nog enkele administratieve handelingen worden verricht om van het strand van IJburg een officiële zwemgelegenheid te maken. Deze handelingen zijn voor het einde van de maand afgerond. Als de procedure daadwerkelijk is afgerond, dan is er ontheffing verleend voor een toezichthouder. Dat betekent dat er op het strand bij IJburg geen badmeester meer aanwezig hoeft te zijn. De komende weken worden borden geplaatst waarop informatie over het strand van IJburg staat. Binnen de zogenaamde ballenlijnen kan worden gezwommen. Voor meer informatie over de officiële zwemgelegenheden in Noord-Holland kan men de zwemwatertelefoon 0800-9986734 of de website van de provincie, www.noord-holland.nl, raadplegen.

Raymond Fillet 6 augustus 2004