Ingezonden persbericht


Persbericht

Alphen aan den Rijn, 13 juli 2004

Groot Romeins Festival
met Legio II Secunda Augusta uit Groot-Brittannië
5 t/m 15 augustus in Archeon

In Themapark Archeon in Alphen aan den Rijn wordt van 5 tot en met 15 augustus voor de vijfde keer het Groot Romeins Festival georganiseerd. Ook dit jaar belooft het weer bijzonder te worden. De Romeinse re-enactor groep Legio Secunda Augusta uit Groot-Brittannië is de grote trekpleister. Tijdens het festival verzorgt de groep demonstraties en opvallende shows. De legionairs tonen hun oefen- en aanvalstechnieken, er is een parade van de Romeinse ruiterij, de dames geven een modeshow van slip tot mantel en er wordt een aantal ceremoniën gehouden.

Behalve vele re-enactors - meer dan honderd in historisch kostuum gestoken enthousiastelingen - is er tijdens het festival ook heel veel materiaal te zien. Nagebouwd zijn onder meer een Romeins huishouden, een 'snackbar', ambachtelijke werkplaatsen, een gladiatorenbarak, een officierstent en manschapverblijven. In Themapark Archeon staan permanent levensgrote reconstructies van een Romeinse herberg, tempel, woning, arena en van een Romeins badhuis en forum. Alles is gebaseerd op archeologische vondsten in Nederland. Een prima omgeving voor een Romeins festival met legionairs, gladiatoren, senatoren, ambachtslieden en matrones. Door de mix van militairen en burgers - mannen, vrouwen en kinderen - is deze groep uniek in Europa.

Experimenten
Het Britse Legio Secunda Augusta beeldt een keizerlijk legioen uit zoals dat in de eerste en tweede eeuw in Brittannia gelegerd was. De activiteiten van de groep zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en experimentele archeologie. Het legioen wordt aangevuld met LRGG Corbulo als het Tweede Cohort van Legio II Augusta, dat bestaat uit een groep Nederlandse leden, en tevens met een aantal Engelse vrienden. De Romeinse Archeotolken van Themapark Archeon geven eveneens acte de présence.

Opgravingsresultaten geven niet altijd uitsluitsel over het juiste gebruik van de opgegraven voorwerpen. Door het verantwoord experimenteren van leden van Legio Secunda Augusta worden soms verrassende resultaten behaald. Deze praktijkresultaten en de wetenschappelijke theorieën zijn het uitgangspunt voor de demonstraties van wapens, werktuigen, kleding, Romeinse gebruiken en gebruiksvoorwerpen van de groep.

Van alles te beleven
In de officierstent liggen veel mooie dingen. Hier zijn bijvoorbeeld militaire standaards en de wolfs-, beren- en leeuwenhuiden te zien. Ook de schilden, helmen en bepantsering van de officieren zijn in deze tent te vinden. Alles keurig opgepoetst. Alles wordt getoond en uitgelegd door de re-enactors van Legio Secunda Augusta en door hun Bataafse collega's, die ook de vertaling voor de bezoekers verzorgen.

De manschappen verblijven in een eenvoudige, maar regenbestendige leren legertent. De tent is bedoeld voor acht soldaten. De soldaten verblijven er tijdens het festival en koken voor de tent hun potje op een houtvuur. Hun schilden, pantsering en wapentuig staan naast de tent. Heel handig voor passerende, barbaarse bezoekers, zij kunnen op die manier gemakkelijk vragen aan hen stellen en soms zelfs samen op de foto met een echte Romeinse helm op.

Vlakbij staan - onder strenge bewaking - de ballista en de scorpio, de pronkstukken van de legionairs. Deze schietwerktuigen zijn formidabele wapens. Met de ballista, een katapult, werpt een echte legionair stenen kogels; de re-enactor werpt met sinaasappels en uien die vaak honderden meters verderop terechtkomen. Wellicht is de scorpio nog indrukwekkender dan de ballista. Deze staande boog kan pijlen van zeker honderd meter afstand feilloos door het lichaam van een Keltische 'tegenstander' schieten. Domina: de Romeinse vrouw
Een apart onderdeel van Legio Secunda Augusta is Domina. Deze vrouwengroep heeft een Romeinse woning helemaal ingericht met fornuis, toilet, meubels, een huisaltaar, en muurschilderingen. Met bezoeker kan van de matrones in geuren en kleuren vernemen hoe het dagelijkse leven er voor een gemiddelde Romeinse uitziet. Met anekdotes over de toiletspons, over wat te doen met het zweet van een gladiator en over hoe de liefde door de maag gaat.

Romeinse burgers
Verschillende ambachtslieden volgen het leger. Zoals de schoenmaker, die zijn schoenen aan de soldaten verkoopt, maar ook de mozaïekmaker, de frescoschilder en de siersmid zijn van de partij. Al deze mensen demonstreren hun historische ambacht en zijn graag bereid om uit te leggen hoe alles werkt en gemaakt wordt. Dit geldt ook voor de senatoren, juristen en priesters die het legioen versterken.

Gladiatoren
De gladiatoren van Legio Secunda Augusta vechten met en tegen de vechtersbazen van Themapark Archeon en Ludus Gladiatori. Door deze samenwerking ontstaat een spannende gladiatorenshow. De hoogtepunten van de dag worden gevormd door het vrouwengevecht, een klassiek gevecht met een klassieke uitrusting en als klapstuk een gemengd gevecht - een Romein tegen een barbaar of een barbaar tegen een vrouw.

BIJLAGE: Historische wetenswaardigheden
Poster met programmaoverzicht