Gemeente Schiedam


Persbericht Gemeente Schiedam

Schiedam, 5 augustus '04

SCHIEDAM TEGEN VERRUIMING OPENINGSTIJDEN ROTTERDAM AIRPORT.

Burgemeester en Wethouders van Schiedam zullen zich blijven verzetten tegen de verruiming van de openingstijden van Rotterdam Airport en gaan overleggen met de collega's van de andere "getroffen" gemeenten over de nog openstaande juridische stappen. De Staatssecretaris komt volgens Schiedam haar toezeggingen niet na en luistert alleen naar de economische motieven van Rotterdam, dat zich blijkbaar maar weinig aantrekt van een verstoorde relatie met de buurgemeenten.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) maakte eerder deze week bekend dat Rotterdam Airport een uur langer open mag blijven. Dit ene uurtje langer open is volgens de Rotterdamse wethouder Wim van Sluis van onschatbare waarde voor de economie. De gemeente Schiedam plaatst hierbij een aantal kanttekeningen. Het gaat om één uurtje, maar wel van 23.00 tot 24.00 uur, wanneer een groot deel van de mensen die in de aanvliegroute wonen naar bed willen gaan. Alleen al in Schiedam gaat het daarbij om circa 30.000 mensen. Eerdere klachtenoverzichten tonen duidelijk aan dat vliegbewegingen rond deze tijden de grootste hinder veroorzaken. De meeste meldingen van overlast worden in "de randen van de nacht" gedaan. Blijkbaar mag de nachtrust van 30.000 mensen worden opgeofferd aan economische groei. Daarbij is het volgens Schiedam nog maar de vraag of de extra openstelling zoveel economische winst (extra banen) zal opleveren als door Rotterdam wordt voorgespiegeld.

De Staatssecretaris had eerder toegezegd dat zij alleen haar medewerking aan het verzoek om langere openingstijden zou geven als daarvoor voldoende draagvlak zou zijn in de regio. Schiedam wijst erop dat daarvan geen sprake is! Niet alleen Schiedam maar ook Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn tegen de uitbreiding. Zelfs de provincie heeft haar een negatief advies gestuurd. Het lijkt er op dat de Staatssecretaris haar eigen toezeggingen is vergeten maar wel wil luisteren naar de economische motieven van het grote Rotterdam.

De huidige openingstijden zijn pas enkele jaren geleden na uitgebreid overleg met alle belanghebbenden tot stand gekomen. Ook de gemeente Rotterdam en het vliegveld waren hier nadrukkelijk bij betrokken. Nog voordat het aanwijzingsbesluit waarin deze openingstijden zijn vastgelegd van kracht werd hebben zowel Rotterdam als het vliegveld verruiming van de openingstijden aangevraagd. De afspraken die met deze partijen worden gemaakt hebben blijkbaar weinig waarde. Ze vragen nu een uurtje en krijgen prompt hun zin. Staatssecretaris, is het volgende verzoek ook al binnen?

Noot voor de pers,