Nederlandse Vereniging van journalisten

"Teken voorwaarden Eredivisie niet!"
6 augustus 2004 Brief aan de NVF-leden

Beste collega,

In de relatieve rust van de vakantieperiode is er toch een dringende kwestie. Zeker voor de sportfotografen maar eigenlijk voor de gehele beroepsgroep is van belang om te weten dat wij u in dit stadium, met klem ontraden te tekenen voor de Accreditatievoorwaarden Eredivisie 2004-2005.
Samen met de Nederlandse sport Pers (NSP) en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben wij als NVJ/NVF bij de Eredivisie N.V bezwaar aangetekend tegen de eenzijdig door de eredivisieclubs opgestelde voorwaarden. Zie het gewraakte document van de Eredivisie.

In een eerste onderhandeling op donderdag 5 augustus hebben de vertegenwoordigers van de Eredivisie onze bezwaren - journalistiek inhoudelijk als economisch - aangehoord.
Afgesproken is dat we volgende week woensdag verder onderhandelen op basis van stukken van hun jurist en onze advocaat. Tevens is afgesproken dat zij de eredivisieclubs zullen voorstellen invoering van de gewraakte maatregelen uit te stellen tot de uitkomst van het overleg duidelijk is.
Onduidelijk is of we er mede daadwerkelijk uitkomen is de vraag. Ik schat het in op 60% kans ja en 40% nee. We zullen u over de uitkomst nader informeren. U vragen we in de tussentijds niets te ondertekenen m.b.t. deze accreditatievoorwaarden.

In Engeland waar de dagbladbedrijven 3 jaar geleden vrij argeloos wel een vergelijkbaar protocol hebben ondertekend voeren de dagbladen en fotografen nu actie tegen de clubs. Deze week werden in de Murdoch kranten daar voetballers afgebeeld met de schirtreclame weg gemonteerd. We hopen er op dat bij de Nederlandse eredivie het gezond verstand overheerst en zulke acties niet nodig zijn.

Met vriendelijke groet,
Hans Verploeg
Algemeen secretaris NVJ