---

Nieuwsberichten
---

Chinooks keren terug uit Irak

5-8-2004 13:04:00

In bijzijn van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Starink, komen vrijdag 6 augustus twee Chinook transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht op eigen kracht vanuit Irak aan op de vliegbasis Soesterberg. De Chinooks opereerden vanaf de vliegbasis Tallil in de zuidelijke provincie Al Muthanna en zijn eerder deze maand afgelost door Cougars.

De Chinooks hebben vanaf augustus 2003 algemene transportopdrachten en medische evacuatiemissies uitgevoerd voor de Stabilisation Force Iraq (SFIR). Momenteel zijn drie Cougar transporthelikopters, zes AH-64D Apache gevechtshelikopters en ruim 200 militairen van de Koninklijke Luchtmacht op Tallil aanwezig ter ondersteuning van SFIR 4. De laatste Chinook keert volgende week terug op de thuisbasis.

De militairen van de missie SFIR4 zijn grotendeels afkomstig van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en staan onder leiding van de bataljonscommandant SFIR4, luitenant-kolonel Kees Matthijssen. Het bataljon en de helikopters zijn getraind om samen te werken in het verband van de 11 Air Manoeuvre Brigade. Deze brigade bereikte vorig jaar oktober haar operationele status.

Factsheet CH-47D Chinook Nieuws Nieuwsberichten