'Euser 500' op Circuit Park Zandvoort

Marlboro Masters vijfhonderdste race Cor Euser

Herpen, 5 augustus 2004. Voor Cor Euser is 2004 een gedenkwaardig seizoen. De succesvolle coureur, die bijna 20 kampioenschappen op zijn naam heeft staan, is bezig aan zijn 25e raceseizoen. Eind dit jaar debuteert hij in de rally Parijs-Dakar. Tijdens de Marlboro Masters rijdt de 47-jarige coureur bovendien zijn 500e race. Behaalt hij in de dubbele race van de Euro GT Series zijn 153e en 154e zege, achter het stuur van zijn indrukwekkende, supersnelle Marcos LM600?

Tijdens de Marlboro Masters, op 6, 7 en 8 augustus op Circuit Park Zandvoort, rijdt de Euro GT Series een dubbele race. Cor Euser behoort tot de grote favorieten op de zeges in het volle, competitieve veld met krachtige sportwagens. Eigenlijk is deze constatering overbodig, want Euser behoort al vijfentwintig jaar lang, in iedere race waaraan hij deelnam, tot de grote kanshebbers.

Cor is nog net zo gevreesd onder coureurs als tien of twintig jaar geleden. Hij is dit seizoen, samen met teamgenoot Jos Menten, de huizenhoge favoriet voor de titel in de snelste klasse van de Dutch Supercar Challenge. Cor en Jos besturen een Marcos Mantis van Marcos Racing International, het team dat Euser in 1994 oprichtte en waarmee hij sindsdien Marcos op de kaart zette. Met zijn eigen team schreef hij onder meer races in FIA GT op zijn naam. Hij won met Marcos titels in het Spaans en Engels GT kampioenschap, de Euro GT Series en de Dutch Supercar Challenge. Euser boekt dit seizoen ook successen met Danny van Dongen in het Spaans GT kampioenschap. Het duo won met hun 600 pk sterke Marcos LM600 al een race en stelde tweede en derde plaatsen veilig. Daarnaast rijdt Cor dit seizoen in de Benelux Racing League,

een nieuwe raceklasse.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, start hij eind dit jaar in zijn eerste rally Parijs-Dakar. "Voordat ik op het circuit van Zandvoort debuteerde, had ik al successen behaald in autocross en autospeedway. Een woestijnrally ontbrak nog op mijn CV", aldus Euser. "Het heeft even geduurd, maar het gaat er nu dan eindelijk van komen. Ik debuteer samen met motor enduro kampioen Gerard Jimmink meteen in Parijs-Dakar, de moeder van alle woestijnrally's."

Cor Euser reed tot nu toe 499 races. Hij vertrok 189 keer van pole position, behaalde 261 podiumplaatsen en kwam in 152 races als eerste over de finish. Hij won als rijder bijna 22 titels en won ook enkele kampioenschappen als teameigenaar. Cor werd diverse keren Nederlands kampioen, Benelux-kampioen en Europees kampioen. Hij reed en won letterlijk met alles wat wielen heeft, uitgezonderd de Formule 1. De meeste coureurs rijden één kampioenschap per jaar, maar dat is niets voor Cor. Hij komt bijna traditioneel in meerdere klassen tegelijk uit, waardoor hij in zijn hele carrière het ongehoord hoge gemiddelde van 20 races per seizoen heeft gereden. Cor Euser denkt nog niet aan stoppen. Sterker nog, met zijn drukke programma dit jaar wordt zijn gemiddeld aantal gereden races per seizoen alleen maar hoger!