Ingezonden persbericht


Afmelden
Abdullah Haselhoef's Nieuwsbrief Aanmelden
nr. 31 jaargang 3 datum : 05-08-2004

In naam van God de Barmhartige de Genadevolle

Een open brief aan Osama bin Laden

Salaam alaikoem wa Rahmatoellah wa Barakatoehoe,
(Moge God u werkelijke Vrede, Barmhartigheid en zijn Zegeningen geven)

Geachte heer Osama bin Laden,
Een aantal Nederlanders zullen vanochtend wat verbaasd opgekeken hebben toen zij in hun inbox een mail namens u kregen, een boodschap van u aan het Amerikaanse volk. Een van die Nederlanders was ik en ik wilde u graag bij deze van repliek dienen.

Aangezien u momenteel enigszins slecht bereikbaar bent, zal ik daarnaast uw boodschap, voorzien van mijn commentaar, doen toekomen aan de abonnees op mijn nieuwsbrief. U heeft immers flink wat stof doen opwaaien, ook in Nederland en het lijkt me zinnig dat mijn dierbare landgenoten op basis van uw eigen woorden, een oordeel kunnen vellen over uw visie.

Ik hoop dat u me toestaat dat ik uw brief van kanttekeningen voorzie. Ik kan namelijk helaas niet zeggen het geheel met u eens te zijn.

Uw boodschap van 11 pagina's behoeft een veel uitgebreidere reactie. Omwille van de leesbaarheid, voor u en de vele duizenden ontvangers van dit bericht, zal ik mij beperken tot een aantal punten waar ik graag met u van over gedachten zou willen wisselen.

Wie zijn 'Wij'?

U, Osama Bin Laden, zegt dat u een strijd voert 'namens de Islam en tegen de ongelovigen'.

U zegt dat u opkomt voor de belangen van de moslims in landen die door de 'ongelovigen' verkracht, berooft en vermoord worden.

Maar op basis van welke mandaat maakt U deze claim? Is er een Islamitische consensus? Hebben wereldwijd moslims de gelegenheid gehad om u te kiezen als hun vertegenwoordiger, of als hun voorganger (imam)?

U bent geen leider van het Palestijnse volk, noch een vertegenwoordiger van het Zuid Filippijnse of Somalische volk. U bent geen heerser van het volk in Kasjmir. Voor zover ik weet heeft geen enkele volksvertegenwoordiging de mogelijkheid gehad om u aan te wijzen als de imam van het volk in Tsjetsjenië.

Namens welk volk of welk erkend land spreekt u, handelt u en voert u oorlog? Hoe heeft u het recht verworven om namens dit volk of land te spreken?

Wie zijn 'Jullie'?

U zegt dat u een strijd voert tegen hen die de Islamitische landen bezetten en uitbuiten.
Ik kan mij voorstellen dat u, in uw huidige omstandigheden, een aantal zaken ontgaan die in dit opzicht uiterst relevant zijn. Laat mij u inlichten.


- Het is u wellicht ontgaan dat een belangrijke en groot deel van de westerse wereldbevolking tegen de oorlog in Irak was.

-Het is u misschien ook ontgaan dat velen in het westen, waaronder overlevenden van de Joodse holocaust, gruwelen van de wijze waarop Israël het Palestijnse volk behandelt.


- Het is u wellicht ontgaan dat grote aantallen niet-islamitische intellectuelen zich te weer stellen tegen wat niet anders dan een fascistische politiek genoemd kan worden van de kant van Israël en Amerika. Een politiek die enkel ten doel heeft om de belangen van multinationals veilig te stellen, een politiek die in het conflict tussen Israël en de Palestijnen telkenmale Israël de kans geeft om zich beestachtig te gedragen, in een ongekende arrogantie de oordelen van internationale organisaties zoals de VN en het internationaal Gerechtshof in Den Haag naast zich neer te leggen, kortom een politiek die op schaamteloze wijze het recht van de sterkste lijkt te prediken in het Midden-Oosten.


- Het is u ook wellicht ontgaan dat president Bush niet gekozen is met een meerderheid van stemmen maar dat hij via een frauduleuze samenwerking tussen hooggeplaatste familieleden op topfuncties, die stemmen op Al Gore (zijn tegenkandidaat) ongeldig hebben verklaard, aan het presidentschap is gekomen.


- En waarschijnlijk bent u ook niet op de hoogte dat vele miljoenen Islamitische burgers, gevlucht wegens armoede en - niet te vergeten - politieke vervolging uit zogenaamd Islamitische landen in het Westen een bestaan opgebouwd hebben. Deze moslims hebben in het westen een leefbaar bestaan kunnen opbouwen en leefden, totdat u begon met uw persoonlijke strijd, in vrede samen met hun niet-Islamitische buren.

Jullie is niet jullie en wij is niet wij maar U bent degene die een strijd voert en anderen probeert te overtuigen van het feit dat het een strijd is tussen 'jullie en wij'. U dwingt hen, samen met president Bush, te kiezen. Daarin bent u partner geworden met degene die u waarschijnlijk ziet als uw aartsvijand. Net als hem gaat u uit van het principe: wie niet voor ons is, is tegen ons. Net als hem ziet u mensen als zwart of wit en sluit u uw ogen voor de vele kleuren van mening en identiteit die er op deze aarde mogelijk zijn. Graag wil ik u een alternatief ter overweging geven.

Palestina is ook voor de Joden
U zegt dat de Palestijnen het meeste recht hebben op Palestina. Dat recht hebben zij verspeeld toen zij, zij aan zij samen streden met de Engelsen tegen het Islamitische Kalifaat van het Islamitische rijk van de Osmanen. Door dit verraad te plegen zijn zij mede schuldig geweest aan het ineenstorten van ons Kalifaat en alle ellende die met name vanaf dat moment over de gehele Islamitische wereld is gekomen.

Daarnaast geeft het Palestijnse zelfbestuur met alle corruptie, vriendjes- en familiepolitiek weinig tot geen hoop voor een verandering van de mentaliteit die ten grondslag lag aan dit verraad.

Het zogenaamde 'joden'-probleem is nooit een Islamitisch probleem geweest. In Europa werden door de eeuwen heen joden vervolgd en vermoord, eeuwendurende genocide die zijn afschuwwekkende dieptepunt vond in de gaskamers van nazi-Duitsland. Uit het collectief schuldgevoel dat Europeanen hebben over het verraad dat zij hun medelandgenoten hebben aangedaan, heeft men Israël met gesloten ogen en open beurzen gesteund. In deze schapengedragmentaliteit komt nu langzamerhand een verandering. De Europeanen ontdekken het leed dat Palestijnen en Israëliërs elkaar vica versa aandoen.

In de Islamitische landen hebben de moslims de Joden altijd gastvrij ontvangen. Laat ik als voorbeeld de Koning van Marokko noemen, die weigerde zijn joodse bevolking uit te leveren aan Hitler. Of denk aan het Ottomaanse rijk, waar vele joden heen vluchtten toen zij in Europa vervolgd werden vanwege hun geloof. In alle Islamitische landen zijn monumenten van de godsdienstvrijheid onder Islamitisch bewind te vinden, zoals eeuwenoude synagogen, tempels en kerken.

De profeet Mohammed, vrede zij met hem, gaf de moslims het voorbeeld door te trouwen met een Joodse vrouw. Het is, met andere woorden, een moslim onwaardig om anderen op grond van hun ras of geloof te discrimineren. Hoe kunt u, die claimt te strijden onder de vlag van de profeet, juist dit veronachtzamen? Leren wij niet juist van Mohammed, vrede zij met hem, Joden, Christenen en alle anderen, net als moslims het recht hebben om naar een land te gaan waar zij in veiligheid en vrede kunnen leven?

Dit betekent niet dat Joden het alleenrecht hebben op Palestina. Nee, verre van dat. Op basis van gelijkwaardigheid en terugkeer van alle vluchtelingen en ontheemden, dient er een nieuwe staat gevestigd te worden, waarin men op basis van gelijkwaardigheid politiek bedrijft en niet op basis van het verkiezen van iemand op grond van zijn of haar ras of geloof .

Met uw visie wekt u de indruk dat in Palestina geen plaats zou zijn voor Joden, terwijl juist door de Islam Palestina 1200 jaar lang een bedevaartsoord en verblijfplaats is geworden voor gelovigen, ook van Joodse en Christelijke achtergrond.

Wie is de schuldige?

U geeft aan dat alle ellende en onrecht in de
Islamitische wereld zijn oorzaak vindt in het Westen. Hieraan ontleent u uw recht om onschuldige mensen te vermoorden. Maar hoe zit het met de bakshis (corruptie), de immoraliteit in onze 'Islamitische landen'? Veel van uw landgenoten gaan van Saoedi-Arabië op vakantie naar Damascus of andere plekken die makkelijk te bereiken zijn per auto of per vliegtuig om hun lusten naar 'wit-vlees' (voormalig Oostblok-prostituees) te kunnen bevredigen. Er is zoveel ellende die direct veroorzaakt wordt door corruptie, vriendjespolitiek en onkunde dat het wel erg makkelijk is om het Westen van al dit soort leed de schuld te geven.

Jazeker, het westen speelt als zakelijke ondernemers een weinig fraaie rol door in te spelen op de mentaliteit van velen in de Islamitische wereld. Jazeker, het Westen verdeelt de islamitische wereld en weet er zo over te heersen. Maar het zijn moslims die hen maar al te graag de gelegenheid daartoe geven.

Dus wie is schuldig aan de invasie van de multinationals in de Islamitische wereld?

Familie Bin Laden & familie Bush = Carlygroup

Uw familie en de familie Bush zijn belangrijke groot aandeelhouders van het grote - en door uw strijd - zeer succesvolle investeringsmaatschappij in wapens en olie. Wat vindt u ervan dat door uw strijd tegen het westen juist die mensen financieel profiteren, die uw inziens debet zijn aan deplorabele situatie waarin moslims zich in bevinden?

Kan het zijn dat, terwijl het uw intentie is om op te komen voor de moslims, om de branden te blussen die heersen in de wereld, u deze branden juist heeft doen aanwakkeren en deze branden zich hebben uitgebreid?

Kan het zijn dat door uw handelen, waaronder de aanslagen van 11 september of het goedkeuren daarvan, onder de Taliban bij wie u te gast was en die u verboden hebben om acties in het buitenland te ondernemen, duizenden van uw gastheren gedood zijn toen Afghanistan 'bevrijd' werd? Zo 'bevrijd' en 'veilig' is Afghanistan nu, dat ondanks de deelname van een internationale troepenmacht, zelfs de Artsen Zonder Grenzen daar niet meer willen werken. Dank zij u.

Kan het zijn dat door uw handelen, de aanwezigheid van westerse of Russische olie- en wapenmultinationals in de Golf nabij vele heilige Islamitische plaatsen, aan u te danken is?

De toekomst?

Zoals u weet kan men zich niet eens voor 1% beveiligen tegen sabotage en aanslagen. Wat dat betreft is uw bestaan voor veiligheidsdiensten en de wapenhandel een zegening.

Maar hoe nu verder? Nog meer aanslagen plegen, nog meer vaders en moeders van kinderen en zonen en dochters van ouders vermoorden opdat westerse regeringen zich terugtrekken uit Islamitische landen? En dan, stel dat u slaagt. Denkt u dan dat de volgende dag alles beter is geworden?

Denk aan de dag dat Mudjahideen mede dankzij u en uw samenwerking met de CIA, de Russen in Afghanistan overwonnen, een gebeurtenis waardoor uiteindelijk de VS als enige supermacht overbleef. Was er toen vrede in Afghanistan?

Denkt u werkelijk dat het beter gaat met de Islamitische landen als daar geen 'ongelovigen' daar meer zijn? Ik denk dat u dat fout, zeer fout inschat.

Als u werkelijk zou willen bijdragen aan vrede in de Islamitische landen, dan zou u kunnen beginnen bij uw familie en uw zakenrelaties. Investeer al het geld en olie dat opgepompt wordt in eigen landen en plaatselijke economieën. De economie van het Midden-Oosten met al haar olie is net zo groot als die van Spanje, een van de armere landen van de Europese Unie.

U zou met uw zakenpartners in plaats van de olie af te rekenen in dollars voorlopig kunnen overschakelen op de euro, in afwachting van een internationaal erkende valuta voor een nog op te richten Islamitische unie.

Als u zich hiervoor zou inzetten om te wedijveren in het doen van Goede Werken door het oprichten van deze Unie, dan zou u werkelijk iets veranderen aan de conditie van de Islamitische landen. U zou geen rokende puinhopen in andermans land creëren, maar een erfenis voor de kinderen in uw eigen land achterlaten.

Wat u nu doet werkt averechts en brengt de Internationale gemeenschap nog meer schade toe. In de naam van onze Heer die u en mij geschapen heeft en naar wie wij zullen terugkeren, vraag ik u het geweld te beëindigen.

De profeet Mohammed, vrede zij met hem, emigreerde en sloot een Hudna(wapenstilstand) af met zijn tegenstanders. Gedurende deze tijd kwam de Islamitische gemeenschap in Medina tot bloei en ontwikkelde zich tot een samenleving waar iedereen respect voor had.

In mijn nederige opinie van eenvoudige moslim die leeft in een van de kleinste landen op deze aarde, is het tijd om de wapens neer te leggen. Het is tijd dat de Islamitische gemeenschap zich bewust wordt dat het verval waarin zij verkeert, slechts opgelost kan worden als zij het gevecht met zichzelf aandurft. Een gevecht niet met wapens, maar met oprechte daden. Een gevecht tussen hen die slechts in wrok naar anderen kunnen kijken en zij die met hoop naar zichzelf durven kijken.

Moge God u en mij vergeven voor het onrecht en leed dat wij anderen hebben aangedaan. Moge de Heer van het Oosten en het Westen de harten van de dochters van Adam en de zonen van Eva, laten verlangen naar Vrede en Voorspoed voor allen. En kracht geven aan onze handen en voeten om uit Liefde voor Hem en voor elkaar, hiervoor te werken.

Abdullah Haselhoef,

publicist

Waarom deze nieuwsbrief?
Deze nieuwsbrief is een bescheiden poging om
een informatieve bijdrage te leveren aan de eenzijdige beeldvorming wat andersgelovigen, levensbeschouwelijke en moslims over elkaar hebben. Onder de 5.000 ontvangers van deze nieuwsbrief zijn veel politici, journalisten, geestelijken, beleidsmakers en jongeren. Hierbij is opgemerkt dat het aantal moslim ontvangers van de nieuwsbrief gelijk zijn aan dat van andersgelovigen. Mocht u ook het belang zien om regelmatig informatie en reacties te krijgen over de achtergronden van religieuze, politieke en actuele gebeurtenissen; stuur dan deze nieuwsbrief vooral door aan uw relaties. En vraag hen om zich aan
te melden voor deze nieuwsbrief . Mijn dank
hiervoor.