Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Zieker door regeling zittend ziekenvervoer

Ingezonden perbericht CG-raad:
Een kwart van de mensen die ziek zijn, heeft de behandeling in het ziekenhuis of revalidatiecentrum afgezegd. Hierdoor worden ze nog zieker en dat veroorzaakt in de toekomst duurdere zorg voor de overheid

Dat is één van de conclusies uit het rapport Meldpunt zittend ziekenvervoer . In zes weken hebben zo'n 350 mensen gebeld en gemaild die niet meer weten hoe zij bij een arts of therapie moeten komen.

Het meldpunt (10 juni tot en met 23 juli) was een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), het Landelijke Steunpunt cliëntenRaden (LSR) en de gezamenlijke ouderenbonden (CSO).

Sinds de invoering van de regeling zittend ziekenvervoer op 1 juni 2004 moeten veel mensen met een chronische ziekte of handicap of ouderen die therapie volgen bij een academisch ziekenhuis of gespecialiseerd centrum, het vervoer zelf betalen. Dat is voor velen onbetaalbaar naast alle andere kosten die een ziekte of handicap met zich meebrengt. Velen kunnen niet met het openbaar vervoer of hebben geen mantelzorgers die hen brengen. Ze voldoen niet aan de hardheidsclausule (5 maanden aaneengesloten vervoer, 2 maal per week en minimaal 25 km openbaar vervoer of 1 uur eigen vervoer). In deze rigide richtlijn wordt absoluut niet gekeken naar de persoonlijke omstandigheden. Terwijl deze regel - op aandringen van de belangenorganisaties en de Tweede Kamer- juist is opgenomen zodat individuen die noodzakelijkerwijs gebruik moeten maken van het zittend ziekenvervoer niet buiten de boot vallen. Nierdialyse-, oncologiepatiënten, rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking komen wel in aanmerking voor het zittend ziekenvervoer.

Maandag 9 augustus 2004 praten de belangenorganisaties met het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. De organisaties eisen dat de minister een zorgvuldige regeling vaststelt zodat degene die noodgedwongen zijn aangewezen op ziekenvervoer er gebruik van kunnen blijven maken.

klik hier om het volledige rapport te downloaden 06 augustus 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400