Gemeente Rotterdam

Nr. 103
datum 2004

Gemeente bestrijdt illegale kamerverhuur en waarschuwt voor gevaren

Rotterdam start campagne 'Huur veilig!'

'Huur veilig!', luidt het motto van de campagne die de gemeente de komende weken voert tegen illegale kamerverhuur. De (potentiële) huurder moet zich bewust worden van de gevaren en de nadelige gevolgen van illegale kamerverhuur.

De campagne richt zich specifiek op studenten die een kamer (gaan) huren op de particuliere markt. Met posters, boemerangkaarten en advertenties in studentenbladen worden de studenten gewezen op de gevaren van het huren van een illegale kamer. Zij kunnen bij het City Informatie Centrum vragen of de beoogde kamer door een bonafide verhuurder wordt aangeboden. Het telefoonnummer van het CIC is 010 489 7777.

Een illegale kamer voldoet niet aan de wettelijke eisen. Vaak is er sprake van brandgevaarlijke situaties, mede door het ontbreken van goede vluchtroutes en dergelijke. Er is sprake van illegale kamerverhuur wanneer kamers zonder vergunning worden verhuurd in een pand dat in bezit is van een particuliere huisbaas. Een particuliere huisbaas heeft een vergunning voor kamerverhuur nodig wanneer er op één adres drie of meer huurders staan ingeschreven die geen familie van elkaar zijn.

Bij het constateren van illegale kamerverhuur wordt de verhuurder gedwongen de verhuur te staken. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huurders door sluiting van het pand onmiddellijk op straat komen te staan. Bij inschrijving in het bevolkingsregister wordt ook gecontroleerd of het legale of illegale kamerverhuur betreft. In het laatste geval wordt de huurder niet ingeschreven. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een uitwonende studiebeurs of een uitkering.

De gemeente werkt hard om van Rotterdam een veilige en aantrekkelijke woonstad te maken. Aan de onderkant van de woningmarkt spelen problemen die de stad onveilig maken. Deze problemen moeten worden aangepakt. Een van die problemen is het illegaal verhuren van kamers.

Op www.wonen.rotterdam.nl staat belangrijke informatie met betrekking tot kamerverhuur en regelgeving.

Noot voor de redactie/