Politie Groningen

Verdachten bekennen overval Nijboer (06/08/04)

Groningen 06-08-2004 - Het onderzoek naar de dood van Jan Nijboer op 9 juli 2004 wordt binnenkort door de politie afgerond. De vier aangehouden verdachten, de 37-jarige huisgenote van het slachtoffer, een 50-jarige vrouw, haar 34-jarige vriend en een 44-jarige kennis van de drie, allen afkomstig uit Groningen, zijn inmiddels door de politie uitgebreid verhoord. Ook heeft de politie het grootste deel van het technische onderzoek en het sporen onderzoek voltooid. Uit de verklaringen van de vier verdachten is duidelijk geworden dat zij de overval op het slachtoffer beraamd hebben op zoek naar geld. Als gevolg van de overval liep het slachtoffer vermoedelijk een hartaanval op, waaraan hij is overleden. De verdachten zitten allen nog in de gevangenhouding.

Nadat het slachtoffer op 9 juli in zijn woning was gevonden door een familielid is de politie met het Team Grootschalig Optreden (TGO) aan het buurt en sporen onderzoek begonnen. Op grond van
getuigenverklaringen werd de 37-jarige huisgenoot van het slachtoffer opgespoord. Zij meldde zich vrijwillig aan het politiebureau en na een eerste verhoor werd zij op dinsdag 13 juli aangehouden. Een dag later deed de politie huiszoeking in een woning aan de Eyssoniusstraat en kon de politie in een woning in Friesland twee medeverdachten, de 50-jarige Groningse en haar 34-jarige vriend, aanhouden. Op grond van het verhoor van de verdachten wist de politie op dinsdag 20 juli 2004 in de stad Groningen de vierde verdachte, een 44-jarige Stadjer, op te sporen en vast te zetten.

Uit het onderzoek blijkt dat de vier gezamenlijk het plan beraamden om het slachtoffer Nijboer in zijn woning te beroven. De 37-jarige vrouw verstrekte de informatie dat er geld in de kluis van Nijboer aanwezig zou zijn, afkomstig van zijn hennepplantage activiteiten. De beide mannen zijn op woensdagavond 7 juli door een van de vrouwen naar de woning van het slachtoffer gebracht. Nadat het slachtoffer de deur had geopend werd hij door de verdachten met pepperspray bespoten. Ze knevelden het slachtoffer en gingen met het slachtoffer naar de kluis, waar ze sieraden uit wegnamen. Tijdens de overval klaagde het slachtoffer over zijn hart en werd hij vermoedelijk onwel. De verdachten brachten het slachtoffer naar zijn woonkamer waar ze hem achterlieten. Hierna vluchtten de beide mannen de woning uit. Onderweg werd door hen het busje pepperspray weggegooid . Even later gevolgd door een plastic tas met onder andere een pruik en tape.

De door de verdachten gebruikte goederen werden tijdens het onderzoek op aanwijzing van een van beide mannen teruggevonden in en naast een sloot in Lewenborg. Van de weggenomen sieraden is tot op heden nog niets terug gevonden. Een onderzoek daarnaar is nog steeds gaande. De verdachten blijven in bewaring. Het onderzoek wordt binnenkort afgesloten.