Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Gemeente int dwangsom voor illegale tuinhuisjes

Hoogezand, 6 augustus 2004 Persbericht 2004/069

De gemeente gaat een dwangsombedrag van ? 15.000,- innen. Op 13 februari 2004 heeft Hoogezand-Sappemeer de heer J.D. Schrage, Meerweg 62a in Kropswolde een 'last onder dwangsom' opgelegd omdat hij illegaal twee tuinhuisjes en een overkapping voor postbussen had gebouwd en verzuimd had alsnog een bouwvergunning aan te vragen. De heer Schrage heeft volop de gelegenheid gekregen om aanvragen in te dienen of om de bouwwerken af te breken. De termijn is vanaf 8 juli 2004 verstreken, terwijl de overtredingen nog niet beëindigd zijn.

De last onder dwangsom werd aanvankelijk opgeschort omdat hij op 5 maart 2004 alsnog (incomplete) aanvragen voor een bouwvergunning indiende. Ondanks meerdere verzoeken daartoe zijn de aanvragen nooit compleet gemaakt. Na een schriftelijke en een mondelinge waarschuwing is de last onder dwangsom weer 'actief'gemaakt vanaf 30 april. Op 8 juli 2004 is het maximum bereikt (? 15.000,-) dat aan deze last onder dwangsom is verbonden. Het innen van de dwangsom doet aan de overtredingen zelf niets af; die moeten nog steeds beëindigd worden. Net als in februari 2004 is hem meegedeeld dat de gemeente actief de media benadert. Op 19 februari gaf de gemeente al een persbericht uit over deze zaak.

Vervolg
Het vervolg op deze inning kan zijn, dat de bedoelde bouwwerken door of namens de gemeente worden afgebroken op kosten van de heer Schrage, als hij niet zelf de overtredingen beëindigt. De gemeente neemt, als dat nodig blijkt, hierover nog apart een besluit.

Achtergrond
Al enige jaren overweegt Hoogezand-Sappemeer in het laatste stadium van het handhaven van regels op het gebied van veiligheid, milieu en wonen de inzet van publiciteit. Voor het eerst gaat de gemeente nu over tot het innen van een dwangsom in combinatie met het actief wereldkundig maken van de actie.

Het doel van publicitaire ondersteuning bij handhaving is tweeledig: aan de inwoners en bedrijven in Hoogezand-Sappemeer laten zien dat het niet naleven van gestelde regels niet ongemoeid blijft en het inzetten van een redelijke extra stimulans om in het individuele geval het alsnog tot naleving te laten komen. Er vindt in elk geval een afweging plaats of publiciteit met het oog op de betrokkene en de situatie in verhouding en effectief is.

sluiten