Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

06-08-2004

Werkdocument sociale veiligheid

Van de meeste maatregelen om de sociale veiligheid te verbeteren is niet bekend of ze effectief zijn omdat ze zelden goed worden geëvalueerd. Wel lijken menselijk toezicht (huismeesters, flatwachten) en natuurlijk toezicht (betere verlichting) effectief. Dit blijkt uit een studie die het SCP heeft verricht t.b.v. het RMO-advies over sociale veiligheid.

Op verzoek van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzoek verricht naar de gelegenheidsbeperkende maatregelen die de overheid de laatste 25 jaar heeft ingezet om de criminaliteit en de onveiligheidbeleving in de publieke ruimte te verminderen. Het onderzoek is verricht in het kader van het adviesthema sociale veiligheid. Vooruitlopend op het in het najaar 2004 te verschijnen advies van de RMO over sociale veiligheid verschijnt de achtergrondstudie alvast in de vorm van een werkdocument.

Sociale veiligheid vergroten door gelegenheidsbeperking: wat werkt en wat niet?
Karin Wittebrood en Matthijs van Beem (SCP) Werkdocument 2

Samenvatting
Centraal staat de vraag wat bekend is over de effectiviteit van de gelegenheidsbeperkende maatregelen die de afgelopen 25 jaar door de overheid zijn ingezet. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van deze maatregelen niet is geëvalueerd op de effecten die zij mogelijk hebben op de sociale veiligheid. Bovendien voldoet driekwart van de effectevaluaties die zijn verricht dat zijn er 42 niet aan de minimale eisen die aan een dergelijke evaluatie mogen worden gesteld. Hierdoor blijft onduidelijk of een eventuele toename in de sociale veiligheid veroorzaakt is door de betreffende maatregel of door iets anders.

Toch kunnen we op basis van de Nederlandse effectevaluaties aangevuld met de resultaten van meta-evaluaties uit andere landen concluderen dat de inzet van functioneel toezicht in wooncomplexen (huismeesters, flatwachten, e.d.) lijkt te werken om de objectieve en subjectieve veiligheid te vergroten. Verder lijkt maar dit is vooral gebaseerd op onderzoek uit de Verenigde Staten dat de inzet van formeel toezicht (politiesurveillance) met name effectief is wanneer deze geconcentreerd is op bepaalde plekken (hot spots) of tijdstippen (hot times). Ook natuurlijk toezicht, zoals het verbeteren van de straatverlichting, blijkt effectief om de criminaliteit terug te dringen.