Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 3 augustus 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Voortgang vrijstellingsprocedure Het Klooster (2004/8680) Om de realisatie van het bedrijvenpark Het Klooster te bespoedigen heeft het college op in mei 2004 besloten om een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten voor het ophogen van de deelgebieden 2 en 3. Het verzoek heeft in het kader van de inspraakprocedure tegelijkertijd met het milieu-effectrapport ter inzage gelegen. Tijdens de inzagetermijn is één schriftelijke reactie ontvangen. Tijdens de inspraakavond zijn er geen enkele mondelinge reacties gegeven. Het college heeft de inspraakreactie ongegrond verklaard en de vrijstellingsprocedure zal verder worden vervolgd.

Afhandeling zienswijzen bestemmingsplannen (2004/10435) Volgens artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening worden belanghebbenden die hun zienswijzen op een ontwerp-bestemmingsplan naar voren hebben gebracht, door de raad in de gelegenheid gesteld hierop een nadere mondelinge toelichting geven. De Commissie Bezwaarschriften is daar niet op ingericht. Het is praktischer als de raad dit delegeert aan het college en het college dit vervolgens mandateert aan de portefeuillehouder. De (politieke) verantwoordelijkheid blijft dan bij het college. Het college stelt de raad voor dit op deze manier af te handelen en het delegatie- mandaatbesluit openbaar te maken.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College neemt principebesluit extra investeringskrediet Museumwerf Vreeswijk (2004/9397)
In februari 2002 is door de gemeenteraad besloten het initiatief tot realisering en uitbouw van de museumwerf over te dragen aan de Stichting Museumwerf Vreeswijk. Inmiddels is het stichtingsbestuur ruim anderhalf jaar op weg en heeft nu meer concreet in beeld wat de te maken kosten zijn voor de renovatie van de museumwerf. Met name voor de verbouwing van het woonhuis tot mogelijk een zelfstandige bovenwoning en beneden een beperkte horecavoorziening, c.q. een schipperslokaal en voor de ligplaatsvoorzieningen. Op het oorspronkelijk beschikbaar gestelde investeringskrediet blijkt nu een tekort in de bandbreedte van ¤ 100.000 tot ¤ 150.000. Het college heeft een principebesluit genomen een extra investeringskrediet beschikbaar te stellen, dit onder de voorwaarde dat dit op een voor de gemeente budgettair neutrale wijze plaatsvindt, dat wil zeggen dat de Stichting Museumwerf Vreeswijk garant staat voor de rente en aflossing.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Voornemen tot vestiging van voorbescherming regulier voorkeursrecht Het Klooster (2004/9389)
Het college heeft ingestemd met het voornemen om een vervolgbesluit (zogenaamd voor bescherming) te nemen tot vestiging van voorkeursrecht voor het gebied Het Klooster. In verband hiermee biedt het college de eigenaren de gelegenheid tot het indienen van zienswijze. Na deze zienswijzeprocedure zal het college een besluit nemen om al dan niet het bedoelde vervolgbesluit te nemen. Als alles voorspoedig verloopt zal het college binnen 5 maanden na dit besluit de raad een voorstel doen tot bestendiging van de voorbescherming van het reguliere voorkeursrecht voor het gebied Het Klooster.

Antwoord op vragen van de VVD over de reconstructie van de op- en afritten van de A12 Papendorp (2004/8635)
In de brief ex artikel 42 RvO stelt de fractie van de WD aan het college van B&W een aantal vragen over de reconstructie van de op- en afritten van de A 12 bij Papendorp.
In het antwoord gaat het college in op de historie van het project. Concluderend is het college van mening dat de verkeerssituatie niet in het nadeel is van het verkeer van en naar Nieuwegein. Het college ziet op dit moment geen enkele aanleiding stappen te ondernemen om de verkeerssituatie te wijzigen. Pas als zou blijken dat de reconstructie niet aan de verwachtingen voldoet, zal in overleg met de partners, Rijkswaterstaat en de gemeente Utrecht, gezocht worden naar alternatieve oplossingen.

Vrijstellingsvoorwaarden 42 dakopbouwen Muiderschans Fokkesteeg (2004/9751 )

Het college heeft ingestemd met de vrijstellingsvoorwaarden voor het realiseren van dakopbouwen op een type woning, die 42 keer voorkomt aan de Muiderschans in de wijk Fokkesteeg. De woningen hebben in de huidige situatie twee bouwlagen en meerdere bewoners hebben de wens geuit om een (gedeeltelijke) derde bouwlaag te realiseren. Het bestemmingsplan staat geen derde bouwlaag toe. Daarom is onderzocht onder welke voorwaarden medewerking zal worden verleend aan een vrijstellingsprocedure om een dakopbouw alsnog mogelijk te maken. De vrijstellingsvoorwaarden zijn daarvan het resultaat. De bewoners van de 42 woningen hebben de voorwaarden toegezonden gekregen en kunnen nu een ontwerpvoorstel indienen dat, naast de vrijstellingsvoorwaarden, tevens zal worden getoetst aan bouw- en welstandstechnische eisen. Er zal gekozen worden voor een standaardontwerp, dat voor al de betreffende woningen van toepassing zal worden. Dat standaardontwerp zal een vrijstellingsprocedure gaan doorlopen. Dan kunnen er ook zienswijzen en/of bezwaren worden ingediend.

College beantwoordt brief over jaarrekening 2003 (2004/7915) In de raadsvergadering van 24 juni 2004 heeft de gemeenteraad besloten de brief van de heer L.W. Verhoef over de Jaarrekening 2003 ter afdoening in handen van het college te stellen. Het college heeft nu het antwoord op deze brief vastgesteld.

College wijst verzoek om persoonsgegevens af (2004/6186) Rechtskundig adviseur H.W.A.P. Rietman heeft verzocht om persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) voor de voorbereiding van een procedure bij de kantonrechter. Als rechtskundig adviseur adviseert Rietman weliswaar rondom gerechtelijke procedures maar Rietman heeft daarbij geen wettelijke rol. Het college oordeelt dan ook dat Rietman niet in aanmerking komt voor het ontvangen van gegevens uit de GBA.

College sluit verzekering af voor aansprakelijkheid (2004/10440) Niet alleen collegeleden, maar ook leden van de raad en ambtenaren lopen risico als zij uit hoofde van hun functie een bestuursfunctie uitoefenen in een privaatrechtelijke rechtspersoon. Het ontstaan van een ´claim´-cultuur en de nog vers in het geheugen liggende rampen in Enschede en Volendam, de legionella-problematiek, et cetera, zijn er de oorzaak van dat vanuit de samenleving steeds vaker stemmen opgaan om bestuurders en ambtenaren persoonlijk aansprakelijk te stellen voor schade die is ontstaan als gevolg van door hen gemaakte fouten. Deze ontwikkelingen zijn voor VNG-verzekeringen en Centraal Beheer Achmea aanleiding geweest om een verzekering te ontwikkelen om het risico van ´bestuurdersaansprakelijkheid´ af te dekken. Het college heeft nu besloten een dergelijke verzekering (de zogeheten ´College Beschermingspolis´) af te sluiten voor het college, de raadsleden en de ambtenaren van de gemeente Nieuwegein.

Bouw- en sloopvergunningen (2004/...)
Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College stelt GO afspraken rond sociale recherche voor (2004/10437) Het college heeft in concept besloten tot fiscaal adequate onkostenvergoeding voor de sociale recherche. Het betreffende organisatieonderdeel kan overgaan op lease auto's. Het college legt dit voorstel voor aan het Georganiseerd Overleg.

Wijzigingen op de begroting 2004 (2004/9749.)
Het college heeft enkele wijzigingen op de begroting 2004 vastgesteld. Deze wijzigingen hebben geen/eringe invloed op de begrotingsruimte. Een deel van de begrotingswijzigingen kan het college zelfstandig vaststellen. Een ander deel wordt voor behandeling voorgelegd aan de raad. Deze behandelt de wijzigingen op 23 september 2004.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 6-8-2004